Sistem organ punika gabungan utawi kerjasama ogan-organ kanggé nindakaken fungsi-fungsi, supados prosès ing organisme saged ditindakaken.[1] Ing kanyataanipun, organ-organ gegayutan lan bten saged nindakaken fungsi piyambak-piyambak.[2] Contohipun jantung, jantung punika tugasipun ngedaraken darah.[2] Darah-darah punika boten saged beredar, manawi boten wonten pembulu darah, pembulu darah ugi sami boten saged ngedaraken darah manawi boten wonten jantung.[2] Gabungan-gabungan punika mau sistem organ. Sistem organ dipungadahi organisme-organisme, kajaba manungsa, kéwan, lan tuwuhan.[2]

Sistem Organ Ing Kewan

Sistem Organ Ing Manungsa lan KéwanBesut

Sistem organ manungsa lan kéwan, inggih punika:

Sistem PencernaanBesut

Sistem pencernaan kasusun saking organ lathi (waja, lidhah, lan klanjer ludah) saluran pencernaan (kerongkongan, lambung, usus alus, usus besar, rektum, lan anus), klanjer pencernaan, penggalih, lan pankreas. Sistem punika supaya gizi ing panganan punika saged dicerna salira.[3]

Sistem PernafasanBesut

Sistem pernafasan kasusun saking grana, trakea, bronkus, lan paru-paru. Sistem punika kanggé pikantuk O2 lan miyosaken CO2. Fungsinipun kanggé pikantuk ènergi lan nyederhanaken senyawa organik.[3]

Sistem peredaran darah manungsaBesut

Sistem peredaran darah terdiri kasusun saking jantung, rah, pembuluh rah arteri, vena, pembuluh limfa, lan klanjer limfa sarta cuwèran limfa. Fungsinipun kanggé ngasata sari makanan saking usus alus, dhumateng salira.[3]

Sistem pengeluaranBesut

Organ sistem ekskresi, kasusun saking kulit (klanjer keringat miyosaken keringat), paru-paru (miyosaken CO2 dan uwab banyu), ginjel (kasusun saking berjuta-juta nefron, ureter, kantung kemih, dan uretra), lan penggalih.[3]

Sistem hormonBesut

Kasusun sakinganak ginjel, hifofisis, lan adrenal.[2]

Sistem Organ TumbuhanBesut

Tumbuhan kasusun saking 3 organ pokok, punika:

AkarBesut

Akar punika fungsinipun supaya tuwuhan saged jumeneng, lan kangem nyerep banyu lan ngelarutaken zat-zat panganan ing lemah. Wujud lan struktur akar punika warna-warni, kajaba

  • Leher akar atau pangkal akar
  • Ujung akar
  • Batang akar
  • Akar lateral
  • Serabut akar
  • Rambut-rambut akar
  • Tudung akar

BatangBesut

Batang punika saged ingaran sumbune tuwuhan. Batang utama kanggé nyangga godong, batang, lan kembang. Batang saged dibedaaken dados kalih, inggih punika batang dawa lan batang cendhek.

GodongBesut

Godong punika organ taneman ing batang. Warnanipun ijem, lan gadhah fungsi kanggé nangkep ènergi lan cahya srengéngé kanggé fotosintensis.

RujukanBesut

  1. Sistem Organ (dipununduh tanggal 4 November 2012)
  2. a b c d e Sistem Organ Tumbuhan (dipununduh tanggal 4 November 2012)
  3. a b c d Sistem Organ Hewan (dipununduh tanggal 4 November 2012)

Pranala njabaBesut