Sublimasi

Sublimasi minangka transisi zat langsung saka padatan menyang negara gas, tanpa ngliwati negara cair.[1] Sublimasi minangka proses endotermik sing ana ing suhu lan tekanan ing sangisore titik triple zat ing diagram fase, sing cocog karo tekanan paling ngisor ing bahan kasebut bisa dadi cairan. Proses mbalikke sublimasi yaiku déposisi utawa desublimasi, ing endi zat kasebut langsung pindhah saka gas menyang fase padat.[2] Sublimasi uga digunakake minangka istilah umum kanggo njlentrehake transisi solid-to-gas (sublimasi) banjur transisi gas-to-solid ( déposisi ). Nalika penguapan saka cairan menyang gas ana penguapan saka permukaan yen ana ing sangisore titik didih saka cairan kasebut, lan nalika nggodhok kanthi pembentukan gelembung ing njero cairan kasebut yen ana ing titik didih, ora ana bedane kanggo transisi solid-to-gas sing mesthi ana sublimasi saka permukaan.

Kristal ijo peteng saka nickelocene, sublim lan anyar disimpen ing driji sing adhem

Ing tekanan normal, umume senyawa lan unsur kimia duwe telung negara sing beda-beda ing suhu sing beda. Ing kasus kasebut, transisi saka solid menyang negara gas mbutuhake negara cair menengah. Tekanan sing diarani yaiku tekanan parsial zat, dudu tekanan total (kaya ta atmosfer) kanggo kabeh sistem. Dadi, kabeh padatan sing duwe tekanan uap sing apik ing suhu tartamtu bisa kaluhur ing udhara (kaya ta es banyu ing sangisore 0 °C). Kanggo sawetara zat, kaya ta karbon lan arsenik, sublimasi luwih gampang tinimbang penguapan saka leleh, amarga tekanan telung titik kasebut dhuwur banget, lan angel dipikolehi minangka cairan.

Kristal ferrocene sawise dimurnekake kanthi sublimasi vakum

ReferensiBesut

  1. Whitten, Kenneth W.; Gailey, Kenneth D.; Davis, Raymond E. (1992). General chemistry (4th ed.). Saunders College Publishing. p. 475. ISBN 0-03-072373-6.
  2. Boreyko, Jonathan B.; Hansen, Ryan R.; Murphy, Kevin R.; Nath, Saurabh; Retterer, Scott T.; Collier, C. Patrick (2016). "Controlling condensation and frost growth with chemical micropatterns". Scientific Reports. 6: 19131. Bibcode:2016NatSR...619131B. doi:10.1038/srep19131. PMC 4726256. PMID 26796663.