Ugandha

(Kaelih saka Uganda)

Républik Uganda iku nagara ing Afrika Wétan. Nagara kang olèh jejuluk "Mutiara Afrika" saka Winston Churchill iki wewatesan karoKenya ing sisih wétan, Sudan ing sisih lor, Républik Dhémokratik Kongo ing sisih kulon, Rwanda ing kidul-kulon, lan Tanzania sarta Tlaga Victoria ing sisih kidul. Jeneng nagara iki asalé saka karajan Buganda kang tlatahé biyèn nyakup pérangan kidul Uganda. Uganda kapérang dadi 70 dhistrik.

Republic of Uganda
Pitakaning Uganda
Flag
Coat of arms of Uganda
Coat of arms
Motto: For God and My Country
(Inggris: "Kanggo Pangèran lan Nagaraku")
Anthem: Oh Uganda, Land of Beauty
Location of Uganda
Capital
and largest city
Kampala
Official languagesInggris
GovernmentRépublik multipartai demokratik
Kamardikan
• Water (%)
15,39%
Population
• 2006 estimate
27.810.000 (41)
• - census
-
GDP (PPP)2005 estimate
• Total
US$44,69 miliar (76)
• Per capita
US$1.728 (155)
CurrencyShilling (UGX)
Time zoneUTC+3
• Summer (DST)
UTC+3
Calling code256 1
Internet TLD.ug
1. +006 saka Kenya lan Tanzania.

GéografiBesut

 
Peta Uganda
Artikel utama: Géografi Uganda

Senayan ora ndarbèni pasisir, Uganda duwé sawatara tlaga gedhé, kaya ta tlaga Victoria, tlaga Albert,tlaga Kyoga lan tlaga Edward. Negri iki dumunung ing dhataran utwa plateau Afrika Wétan, kira-kira 900 m sak dhuwuré banyu segara. Lumrahé Uganda duwé iklim tropis, nanging ana uga variasi. Uganda andarbèni sawatara pulo ing tlaga Victoria. Kutha-kutha wigati dumunung ing tlatah kidul, ya iku cedhak tlaga Victoria, kalebu kutha krajan Kampala lan kutha ing cedhaké Entebe.

Uganda kapérang dadi 70 dhistrik, 4 laladan administratif: Lor, Wétan, Sentral lan Kulon. Distrik iki dijenengaké miturut kutha kang gedhé dhéwé, umpamané kutha Kampala dumunung ing dhistrik Kampala.

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut