Vertigo ya iku wujud gangguan keseimbangan ana ing kuping bagéan jêro, sing bisa marakaké pênderita ngrasa mumêt (ngrasa yèn panggonan sakiwa têngêné munyêr). Kadadéan kaya mangkono iku suwéné bisa mênitan, jam-jaman, malah uga bisa nganti pirang-pirang dina. Vertigo bisa ngganggu aktifitas, sanajan ora marakaké organ tubuh liyané mèlu lara.

PanyêbabBesut

Panyêbab vertigo[1] ya iku:

  1. Kaanan kiwa têngên
  2. Obat-obatan (alkohol, gentamisn)
  3. Gangguan sirkulasi:Transient ischemic attack (gangguan sêdhéla fungsi utek amarga kalongé aliran getih marang salah sawjining bagéan utek) ing arteri vertebral lan arteri basiler.
  4. Kelainan ing bagéan kuping, kaya ta:
  1. Kelainan neurologis, kaya ta sklerosis multipel lan tumor polo.

Tandha-tandhaBesut

Gêjala vertigo ya iku ngrasa mumêt, utawa ngrasa yèn kaanan sakiwa têngené munyêr.

JinisBesut

Macemé vertigo[2] ana 2, ya iku:

  1. Vertigo periver, ya iku jalaran ora berfungsiné struktur perifer nganti batang utêk (brain stem).
  2. Vertigo sentral, ya iku nglibataké pênyakit sing bisa mrabawani batang utêk (brain stem) utawa cerebellum.

Cathetan sikilBesut