Waringin
Ficus benjamina2.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Urticales
Famili: Moraceae
Génus: Ficus
Spésies: F. benjamina
Jeneng binomial
Ficus benjamina
L.

Waringin (Ficus benjamina) ya iku wit raksasa sing isih ana ning ndunya lan sawatara jinis liya, suku ara-araan utawa Moraceae iku tuwuhan awangun uwit gedhé lan bisa uga ditandur minangka pethètan.[1] Waringin isih kerabat karo wit Bodhi (Ficus religiosa) saka India, sing endhi Siddharta Gautama (Buda) olèh pencerahan nalika tapa ning ngisor wit iku.[1] Waringin wektu umur 15 taun bisa duwé dhuwur 15 m lan diameteré bisa nganti tajuk 20 m, cacahé godhong kira-kira 300.000-400.000 larik.[1] Waringin iki wis dianggep kaya budaya asli Indonesia.[2] Wit waringin iki uwité gedhé sing kerep diarani karo wong-wong panggon kang suci lan nglindungi penduduk sakitar.[1] Biasané ning pinggiran wit waringin iki akèh ditemokké ning ngisor uwit waringin sing tuwa sesajen amarga wit waringin sing gedhé dianggep duwé kekuwatan magis panggonan para dedemit mula kudu dirawat lan diwènèhi sesaji.[1]

Jeneng Liya:Besut

Indonesia: Beringin, waringin, caringin (Sunda), ringin (Jawa) Inggris: Weeping fig, benjamin tree, banyan tree, golden fig, java fig Vietnam: Cây sanh Thailand: Sai yoi Cina:Bai rong, chui ye rong Jepang: Shidare gajumaru.[3]

Klasifikasi:Besut

Kingdom: Plantae (Tumbuhan) Subkingdom: Tracheobionta (Tumbuhan berpembuluh) Super Divisi: Spermatophyta (Menghasilkan biji) Divisi: Magnoliophyta (Tumbuhan berbunga) Kelas: Magnoliopsida (berkeping dua / dikotil) Sub Kelas: Dilleniidae Ordo: Urticales Famili: Moraceae (suku nangka-nangkaan) Genus: Ficusi Spesies: Ficus benjamina L.[3]

Kanca Cerakke Waringin:Besut

Rampelas, Bulu, Ilat-ilatan, Tabat Barito, Karet Kebo, Iprih, Ki Ciat, Luwingan, Amis Mata, Daun Dolar, Uyah-uyahan, Preh, Awar-awar, Gondang Putih, Bunut, Ara, Banyan, Buah Tin, Ipik, Epeh, Ketapang Brazil, Beunying, Jejawi, Rupet.[3]

Ciri-ciri:Besut

Habitus: Uwit, dhuwur 20–25 m Batang dedek, bulat, ccabatangange simpodial, lumah kasar, batangé jumbuh oyoté nggantung, coklat keirengan.[4] Daun: Tunggal, silang adep-adepan, lonjong, pinggrire rata, pucuk runcing, pangkal tumpul, dawane 3–6 cm, lebar 2–4 cm, bertangkai cendhek, pertulangan menyirip, hijau.[4]

Kasiat waringin kanggo manungsa:Besut

Bagiyan sing bisa dimanfaataké saka waringin iku namung oyot udara lan godhong.[5]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e www.infogizi.com (diakses tanggal 12 Mèi 2011)
  2. www.faktailmiah.com (diakses tanggal 12 Mèi 2011)
  3. a b c www.plantamor.com (diakses tanggal 12 Mèi 2011)
  4. a b tanamanobat.org (diakses tanggal 12 Mèi 2011)
  5. www.anneahira.com (diakses tanggal 12 Mèi 2011)


Cithakan:Tetuwuhan-stub