Wonton (uga dieja wantan, utawa wuntun ing transliterasi saka Kanton ; Mandarin : húntun ) minangka jinis pangsit Tionghoa sing asring ditemokake ing masakan Cina .

wonton ing mangkok

SajarahBesut

Yang Xiong saka Dinasti Han sisih kulon nyebutake: "bing Wei Zhi tun", sing tegese kebaktian minangka jinis roti. Bentenipun yaiku wonton duweni isi ing jerone, lan didhahar sawise didang utawa digodhog.

Panginten Tionghoa kuno wonton minangka bun sing nutup, kurang "Qi Qiao" (pitung orifice). Dadi diarani "hun tun", tegese kekacauan. Adhedhasar metode Cina nggawe titikan, mengko diganti jeneng dadi "hun dun" (wonton). Ing wektu kasebut, wonton ora ana bedane karo pangsit.

Nganti pirang-pirang atus taun, pangsit durung diganti, nanging wonton dadi kawentar ing sisih kidul China lan ngembangake gaya sing béda-béda. Wiwit jaman Dinasti Tang, wong wiwit mbedakake jeneng dumpling ( jiaozi ) lan wonton.[1]

NyepakakeBesut

Wonton digawé kanthi nyebarake wungkus alun (kulit adonan sing digawé saka glepung, endhog, banyu, lan uyah) warata ing tangan, diselehake sithik isi ing tengah, lan di nutup, wonton menyang bentuk sing dikarepake kanthi mijet sudhut wungkus kasebut kanthi driji. Pelekat bisa ditambah karo lem glepung ing sudhut bungkusan, biasane kanthi dicelupake driji menyang banyu lan mlaku ing adonan garing kanggo mbabarake glepung maneh. Minangka bagéan saka proses pengedap, hawa ditetepake ing njerone supaya ora ngrusak wonton saka tekanan internal nalika masak.

Isi [2] paling umum yaiku daging babi gilinh lan urang kanthi jumlah glepung sing ditambahake minangka pengikat. Campuran kasebut diasinake karo uyah, rempah-rempah, lan asring bawang putih utawa bawang ijo bawang sing apik . Jinis sing digawé saka pabrik, didol ing pasar pasar. Biasane, dheweke digawé tangan ing titik adol ing pasar utawa restoran cilik dening dagangan nalika ngenteni pelanggan. Ing pasar, dheweke adol unit, tanpa masak.

MitologiBesut

Hundun (混沌, sebutan sing cedhak karo Hundun 馄饨) uga minangka legenda sing ora ana legendaris ing mitologi China lan huru-hara primordial lan tengah ing kosmogoni Cina, dibandhingake karo endhog Donya.

KapustakanBesut

  1. "馄饨的由来:古代人认为是一种密封的包子". Archived from the original on 8 January 2020. Retrieved 25 June 2019.
  2. "Wonton Soup".