Zia'eddin Tabatabaee

Seyyed Zia'eddin Tabatabaee (Juni 1889 - 29 Agustus, 1969; Pèrsi: سید ضیاءالدین طباطبایی ) yaiku sawijining politisi Iran lan Perdana Menteri Iran (Persia) saka sasi Februari nganti sasi Mei 1921 ing Ahmad Shah, Shah saka Dinasti Qajar.

Seyyed Zia'eddin Tabatabaee
Zia'eddin Tabatabaee.jpg
Prime Minister of Iran 18th
Linggih
21 February 1921 – 4 June 1921
RatuAhmad Shah Qajar
Kang sadurungéFathollah Khan Akbar
Kang sawiséAhmad Qavam
Rerincèn dhiri
LairJune 1889
Shiraz, Iran
Pati29 Agustus 1969(1969-08-29) (umur 80)
Tehran, Iran
Parté pulitikHomeland Party

Urip lan KarirBesut

Seyyed Zia'eddin Tabatabaee (Juni 1889 - 29 Agustus, 1969; Pèrsi: سید ضیاءالدین طباطبایی ) yaiku sawijining politisi Iran lan Perdana Menteri Iran (Persia) saka sasi Februari nganti sasi Mei 1921 ing Ahmad Shah, Shah saka Dinasti Qajar

Nalika Tabatabaee dadi perdana menteri, dheweke umur 33 taun. Nanging, kariré wis wiwit wiwitan. Ing Shiraz, dheweke pisanan mbukak koran sing disebut Banāy-i Islam (Foundations of Islam), diikuti karo koran Ra'd (Thunder) nalika umur 23 taun. Sawise Ra'd dipateni dening panguwasa, dheweke banjur nerbitake surat kabar liyane sing disebut Bargh (Kilat), lan dadi aktif ing Revolusi Konstitusional Persia .

Kecenderungan politik dheweke ditemokake dadi pro-Inggris dening akeh warga Iran lan diplomat Inggris. Nanging, nalika dheweke bubar ing Palestina ing taun 1930-an, dheweke nampa dhuwit saka fasis Italia lan njanjeni konsesi minyak ing Iran Lor.[1]Sejarawan Ervand Abrahamian nggambarake Tabatabaee minangka "oportunis sayap kanan".[1]Ing Palestina, dheweke uga disewa dadi konsultan senior dening pemerintah Afganistan kanthi dukungan Inggris. Pamrentah Teheran banget nolak babagan iki, ngarahake Kabul kanggo mundurake inisiatif kasebut.

Tabatabaee tewas nalika umur 80 taun saka serangan jantung ing Teheran . Dheweke dikubur ing Ray .

Wektu sawisé tilar donyan, kepemilikan omah Tabatabaee ditransfer menyang SAVAK lan banjur diowahi dadi sing saiki dikenal minangka Penjara Evin, pakunjaran utama ing ngendi tahanan politik ditahan, sadurungé Revolusi Iran lan sabanjuré.

RujukanBesut

  1. a b Abrahamian, Ervand (2013). The coup : 1953, the CIA, and the roots of modern U.S.-Iranian relations. New York: New Press, The. kc. 36. ISBN 978-1-59558-826-5.
Kalungguhan pulitik
Kang sadurungé
Fathollah Khan Akbar
Prime Minister of Iran
1921
Kang sawisé
Ahmad Qavam
Kalungguhan parté pulitik
Lowong
Party founded
Leader of the National Will Party
1943–1946
Lowong
Party dissolved