Taun 763 (DCCLXIII) iku taun umum sing diwiwiti dina Setu ing kalender Julian.

Milénium: Milénium ping 1
Abad:
Dasawarsa:
Taun:

PrastawaBesut

Miturut panggonBesut

Kakaisaran BizantiumBesut

  • Juni - Peperangan Anchialus: Kaisar Constantine V ngirim pasukan ekspedisi Bizantium (800 kapal lan 9.600 kavaleri) menyang Trakia, kanggo mbela kutha benteng Anchialus ing Pantai Segara Ireng. Sauntara kuwi, Telets, panguwasa (khagan) Kakaisaran Bulgaria, mblokir jalur gunung lan njupuk posisi ing dhuwur cedhak Anchialus. Sajrone serangan kavaleri, wong Bulgar dikalahake lan akeh sing dicekel; Telets bisa lolos. Konstantin mlebu Konstantinopel kanthi kemenangan, lan mateni kabeh tawanan.

EropaBesut

  • Agustus - Pasukan Bizantium nyerang Negara Kepausan, kanthi aliansi karo Raja Desiderius saka Lombard. Raja Pepin III campur tangan, lan miwiti rembugan antarane Lombard lan Paus Paulus I. Desiderius janji bakal mungkasi permusuhan, nanging kanthi syarat Pepin ngirim bali sandera Lombard sing dicekel wong Frank.[1]

InggrisBesut

  • Ciniod I nggantosaken Bridei V, minangka raja Picts (Skotlandia modern).

Khilafah AbbasiyahBesut

 
Kekhalifahan Abbasiyah ing sangisoré Al-Mansur (r. 754–775) kanthi warna ireng lan Emirat Córdoba kanthi warna putih
  • Ing taun 763 Al-Mansur ngirim pasukane kanggo ngalahake Al-Andalus kanggo kekaisaran Abbasiyah. Nanging panguwasa Abd al-Rahman I kasil mbela wilayahe. Al-Mansur mundur lan banjur fokus pasukane nyekel wilayah wetan kekaisarane ing tanah sing biyen dadi bagean saka Persia.[2]
  • 21 Januari - Peperangan Bakhamra: Tentara Abbasiyah ing pimpinan Isa ibn Musa ngalahake Alids, lan mungkasi kraman. Kekuwatan Dinasti Abbasiyah digabungake.

AsiaBesut

  • 17 Fèbruari - Pemberontakan An Lushan: Kaisar Shi Chaoyi gantung diri supaya ora dicekel pasukan Tang sing dikirim dening pemberontak Li Huaixian, mungkasi pambrontakan 7 taun nglawan Dinasti Tang ing China.
  • 18 Novèmber – Pasukan Kakaisaran Tibet, ing sangisoré Trisong Detsen, nguwasani ibukutha Tang ing Chang'an (Xi'an modern) suwene 15 dina.[3]

Amerika TengahBesut

  • 2 Juli - Yax Pasaj Chan Yopaat dadi panguwasa anyar ing negara kutha Maya Copán ing Honduras sawisé séda Kʼakʼ Yipyaj Chan Kʼawiil, sing wis mrentah wiwit taun 749. Yax Pasaj mrentah nganti taun 810.

LairBesut

SédaBesut

  • 20 November - Domnall Midi, Raja Tinggi Irlandia
  • Bridei V, raja Picts
  • Fang Guan, kanselir Wangsa Tang (l. 697)
  • Jianzhen, biksu Budha Tionghoa (l. 688)
  • Shi Chaoyi, kaisar negara Yan (Anshi).
  • Wei Jiansu, kanselir Dinasti Tang (l. 687)

ReferensiBesut

  1. "CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Pope Paul I".
  2. Wise Bauer, Susan (2010). The History of the Medieval World: From the Conversion of Constantine to the First Crusade. W. W. Norton & Company. kc. 369. ISBN 9780393078176.
  3. Beckwith 1987, p. 146