Tuduhaké menu pokok
Wiktionary-logo.svg
Pirsani A, a ing Wiktionary, kamus gratis.

Kaca iki ngamot artikel ngenani aksara A sajeroning abjad Latin. Kanggo panggunaan liyané, pirsani A (disambiguasi).

A
Abjad Latin dasar
Aa Bb Cc Dd Ee  
Ff Gg Hh Ii Jj  
Kk Ll Mm Nn Oo  
Pp Qq Rr Ss Tt  
Uu Vv Ww Xx Yy Zz  

Aksara A iku aksara pisanan ing abjad Latin.

SajarahBesut

Aksara A bisa ditelusuri saka piktogram wujud endhas sapi lanang ing aksara paku Mesir utawa abjad Proto-Sinaitik.[1]

Aksara paku Mesir
endhas sapi lanang
Proto-Semitik
endhas sapi lanang
Fenisia
alef
Basa Yunani
Alfa
Etruskan
A
Roman
A
           

Uncial

Watara taun 1600 SM aksara ing abjad Fenisia duwé wangun linear sing dadi dhasar kanggo wangun-wangun sing sabanjuré. Jenengé gegandhèngan raket karo alef sajeroning abjad Ibrani.

 
A Blackletter
 
A Uncial
 
Blackletter A lainnya;
 
A Roman Modern
 
A Italik Modern
 
A Aksara tulis Modern

Nalika wong-wong Yunani kuna ngadhopsi abjad, wong iku ora migunakaké glottal stop sing dikandhut aksara iki ing basa Fenisia lan basa-basa Semit liyané, amarga saka iku dipigunakaké tandha iki kanggo aksara urip /a/, lan mempertahankan jenengé kanthi owah-owahan sethithik (alfa). Sajeroning prasasti-prasasti Yunani sing paling wiwitan sawisé Zaman Kekelaman Yunani, sing kadadéan ing abad kaping-8 seb.M., aksara iki ditulisaké turon, nanging sajeroning abjad Yunani sing sabanjuré, aksara iki lumrahé mirib karo aksara kapital A modhèren, sanadyan manéka variasi saenggon bisa dibédakaké kanthi nyendhakaké salah siji sikilé, utawa kanthi sudut papan garis melintang dipapanaké.

Bangsa Etruska nggawa abjad Yunani sajeroning peradabané ing Jazirah Italia lan ngumbaraké aksara iki ora owah. Wong-wong Romawi sabanjuré ngadhopsi abjad Etruskan kanggo nulis basa Latin, lan aksara sing diasilaké banjur dilestarèkaké sajeroning abjad Latin modhèren sing diangggo nulis akèh basa, kalebu basa Inggris.

 
Variasi-variasi tipografis, kalebu a susun loro lan susun siji.

Kodhe-kodhe kanggo komputasiBesut

Sajeroning Unicode aksara kapital A migunakaké codepoint U+0041 lan aksara cilik a U+0061.[2]

RujukanBesut

  1. "A". The World Book Encyclopedia 1. Field Enterprises, Inc. 1956. k. 1. 
  2. "Javascript Unicode Chart" (ing basa Inggris). Dijupuk 2009-03-08.