Adipura

Adipura ya iku program sing direncanaké déning Kamentrian Lingkungan urip kanggo mbantu Pamaréntah Laladan, ing lingkungan kutha.[1]

SajarahBesut

Program Adipura wis kalaksanan wiwit taun 1986, lan ing 1998 wis ora diterusaké. Ing limang taun pisanan, program iki dianakaké kanggo gawé semangat kutha-kutha ing Indonésia dadi kutha kang resik tur adhem. Adipura dianakaké manèh ing Denpasar, Bali nalika tanggal 5 Juni 2002 nganti saiki.

KategoriBesut

Kutha kang mèlu Adipura dibagi dadi 4 kelompok adhedasar cacahé warga masyrakat, kutha metropolitan (punjul 1 juta), kutha gedhé (500.001 - 1.000.000), kutha sedheng (100.001 - 500.000), lan kutha cilik (cacahé nganti 100.000). Wiwit taun 2002-2008, cacahé kutha kang mèlu Adipura, ya iku:

  1. 2002-2003 59
  2. 2003-2004 133
  3. 2004-2005 166
  4. 2005-2006 382
  5. 2006-2007 360
  6. 2007-2008 375

KriteriaBesut

Adipura dibiji miturut nganggo pathokan (indikator) kang cacahé loro, ya iku:

  • Indikator kaanan fisik kutha, kaya ta karesikan lan adheme kutha.
  • Indikator carané ngatur ing kutha (non-fisik), kang isiné institusi, manajemen, lan tanggap.

Kutha kang menangBesut

Kutha kang éntuk Adipura kategori metropolitan wiwit taun 2007 ya iku:

  • 2007 Peringkat I Kutha Metropolitan paling resik sa-Indonésia Palembang(Adipura Award)
  • 2008 Peringkat I Kutha Metropolitan paling resik sa-Indonésia Palembang(Adipura Award)
  • 2009 Peringkat I Kutha Metropolitan paling resik sa-Indonésia Palembang(Adipura Award)
  • 2010 Peringkat I Kutha Metropolitan paling resik sa-Indonésia Banda Acèh(Adipura Award)
  • 2011 Peringkat I Kutha Metropolitan paling resik sa-Indonésia Surabaya dan Palembang(Adipura Award)

Cathetan sukuBesut

  1. www.menlh.go.id(dipuntingali 28 Mèi 2011)