Angkatan Pertahanan Israel

Angkatan Pertahanan Israèl (basa Ibrani: צבא ההגנה לישראל Tsva HaHagana LeYisrael Ngenani wuni iki rungokna , "[Tentara] Angkatan kanggo Pertahanan Israèl"), kang sok dicekak nganggo cekakan basa Ibrani צה"ל Tsahal, utawa Tzahal, iku sebutan tumrap Israèl, kang dumadi saka Angkatan Dharat Israèl, Angkatan Udara Israèl lan Angkatan Segara Israèl. sajeroning basa Inggris, cekakan kang kondhang ya iku IDF (Israèli Defense Forces).

Angkatan Pertahanan Israel
Idf logo4.jpg Flag of Israel.svg
Cacahing anggota militer
Umur dinas militer 18 tahun
Gunggung kang ana Lanang umur 15-49: 1.499.186 (perk. 2000)


Wadon umur 15-49: 1.462.063 (perk. 2000)

Memenuhi syarat dinas kamiliteran Lanang umur 15-49: 1.226.903 (perk. 2000)


Wadon umur 15-49: 1.192.319 (perk. 2000)

Kang mencapai umur iki saben taun Lanang: 50.348 (perk. 2000)
Wadon: 47.996 (perk. 2000)
Pengeluaran militer
Gunggung jroning USD$8,7 milyar (taun fiskal ‘99)
Persentase saka PDB 9,4% (tahun fiskal ‘99)


SajarahBesut

Angkatan Pertahanan Israèl diadegaké tanggal 14 Mèi 1948 ya iku wektu medegé nagara Israèl "kanggo nglindungi kang ndunungi Israèl lan nglawan kabèh wangun terorisme kang ngancam kauripan sadina-dina". IDF nggantèkaké Haganah (mligi, cabang operasionalé, Palmach) minangka militèr permanen saka nagara Yahudi iki. Ing sajeroné uga gabung unsur-unsur sadurungé saka Brigade Yahudi kang perang ing sangisoré gendéra Karajan Manunggal ing mangsa Perang Donya II. Sawisé diwangun IDF, loro organisasi gerilya Yahudi, Etzel lan Lehi gabung karo IDF sajeroning sawijining konfederasi longgar, nanging diizinaké operasi kanthi independen ing sawenèh sèktor nganti pungkasané Perang Arab-Israèl 1948. Sawisé iku, kaloro organisasi iki dibubarké, lan anggota-anggotané disawijèkaké sajeroning IDF. IDF modhèren diwangun ing periode antara 1949 nganti taun 1956 liwat pengalaman saka konflik-konflik regional karo tangga-tanggané.

Struktur militèrBesut

IDF dumadi saka organisasi kaya kang kacetha ing ngisor iki:

Organ kagandhèngBesut

Organisasi ing ngisor iki makarya bebarengan karo IDF, nanging ora (utawa mung sapérangan) ana sajeroné struktur IDF.

Sistem senjataBesut

-->

Uga delengenBesut

Rujukan lan cathetanBesut

WacanBesut

Cithakan:Israèl Defense Forces