Basa Mangkasar

(Kaelih saka Basa Makassar)
Cithakan:Infobox Language/IPA notice

Basa Mangkasar,uga ingaran minangka basa Makasar utawa Mangkasara' iku basa kang dituturaké déning wong Mangkasar, kang ndunungi Sulawesi Kidul, Indonésia. Basa iki duwé aksara dhéwé, kang diarani Aksara Lontara, nanging saiki akèh uga kang ditulis nganggo aksara Latin. Aksara Lontara asal saka aksara Brahmi kuna saka India. Sawetara conto tembung utawa ukara sajeroning basa Mangkasar (sajeroning aksara Latin):

Basa Mangkasar
ᨅᨔ ᨆᨀᨔᨑ
Mangkasara'
Dituturaké ing Indonésia
Wilayah Sulawesi Kidul
Gunggung panutur 2,467,000
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Sistem tulisan Aksara Lontara, Aksara Latin
Kodhe basa
ISO 639-1 None
ISO 639-2 mak
ISO 639-3 mak
Versi Basa Mangkasar Versi Latin Makna
ᨅᨒ Balla' Omah
ᨅᨘᨒᨘ Bulu' Wulu/rambut
ᨅᨅ Bambang Anget/Panas
ᨌᨗᨄᨘᨑᨘ Cipuru' Luwé
ᨉᨚᨙᨕ Doe' Dhuwit
ᨕᨗᨐᨚ Iyo' Iya
ᨒᨚᨄᨚ Lompo Gedhé
ᨔᨒᨚ Sallo Suwé (wektu)
ᨈᨙᨅ Tabe' Nuwun sèwu
ᨙᨈᨊ Tena Ora ana
  • jappa-jappa = mlaku-mlaku;
  • lompo = gedhé;
  • sallo = alon-alon;
  • tabe' = nuwun sèwu;
  • tena = ora;
  • karaeng = ratu (gusti);
  • apa kareba? = apa kabar?;
  • lakéko mae? = arep menyang endi?;
  • battu kémae ko? = saka endi?
  • motere` = mulih
  • ngandre = mangan
  • jarang = jaran
  • botto' = kebo
  • bembe' = wedhus
  • nakku' = kangen
  • tinro = turu
  • cidong = lungguh
  • menteng = ngadeg
  • cini' = deleng
  • tamparang = segara
  • battu = teka
  • motere' = mulih
  • mingka = tetapi
  • anjo = iku
  • anne = iki

Pranala njabaBesut