Aksara Lontara

Aksara Lontara iku aksara tradhisional masarakat Bugis-Makassar. Wangun aksara lontara miturut budayawan Prof Mattulada (alm) asal saka "sulapa eppa wala suji". Wala suji asal saka tembung wala sing tegesé pamisah/pager/penjaga lan suji tegesé putri. Wala Suji iku sajinis pager pring sajeroning acara ritual sing wangun belah kupat. Sulapa eppa (patang sisih) iku wangun mistis kaprwcayaan Bugis-Makassar klasik sing nyimbulaké susunan alam semèsta, geni-banyu-angin-lemah. Aksara lontara iki lumrahé dianggo nulis tata aturan pamaréntahan lan kamasarakatan. Naskah ditulis ing godhong lontar migunakaké sada utawa kalam sing kagawé saka duk kasar (kira-kira sagedhé sada).

Lontara sajeroning Aksara Lontara
Konsonan Lontara

Conto PanulisanBesut

Lontara sajeroning sistem komputerBesut

Bebarengan karo aksara Nusantara liyané ya iku aksara Bali, aksara Rejang, aksara Sundha, aksara Jawa lan aksara Kawi aksara Lontara iki wis duwé bakuan sajeroning kodhe Unicode[1].

Font LontaraBesut

RujukanBesut

Pranala njabaBesut