Basa Sundha Kuna

Cithakan:Infobox Language/IPA notice

Basa Sundha Kuna (Krama: Basa Sundha Kina) inggih punika basa Sundha arkais ingkang natos dipunginakaken ing wewengkon Jawi sisih kilén. Bukti-buktinipun kacathet wonten ing prasasti saking abad kirang langkung kaping-14 lan naskah-naskah lontar kina saking abad kaping-15 ngantos kaping-17 M. Basa puniki sampun boten dipunginakaken ing masa sakmenika, nanging taksih gadhah kaitan celak kaliyan basa Sundha moderen.[1]

Basa Sundha Kuna
Basa Sunda Buhun
ᮘᮞ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ ᮘᮥᮠᮥᮔ᮪
Dituturaké ing Jawa Barat
Language extinction Mekar dados Basa Sundha njelang abad kaping-18.
Rumpun basa Austronesia
Sistem tulisan Aksara Buda
Aksara Sundha Kina
Kodhe basa
ISO 639-1 None
ISO 639-2
ISO 639-3 osn

Bukti KaseratBesut

Panganggéan basa Sundha kina antawis liyan kacathet wonten ing prasasti bahan watu alam kados Prasasti Kawali di Ciamis, lan Prasasti Batutulis ing Bogor, ugi wonten ing prasasti bahan pelat tembaga kados Prasasti Kabantenan saking dhaérah Bekasi.[2][3] Paninggalan liyan ingkang ndhokuméntasikaken panganggean basa Sunda Kina punika ing naskah-naskah lontar lan gebang saking wewengkon Bandung, Garut, lan Bogor. Naskah-naskah punika sakmenika karimat ing pinten-pinten lembaga, antawis liyan Kabuyutan Ciburuy ing Bayongbong Garut, Museum Sri Baduga di Bandung, Perpustakaan Nasional RI di Jakarta, lan Perpustakaan Bodleian ing London.[4][5][6][7]

RéférénsiBesut

  1. Iskandarwassid (1992). Kamus istilah sastra: pangdeudeul pengajaran sastra Sunda (ing basa Sunda). Geger Sunten.
  2. Djafar, Hasan (1991). Prasasti-prasasti dari masa kerajaan-kerajaan Sunda / oleh Hasan Djafar. [s.n.]
  3. Hasan Jafar, Titi Surti Nastiti (2016). "Prasasti-prasasti dari Masa Hindu Buddha (Abad ke-12-16 Masehi di Kabupaten Ciamis, Jawa Barat". PURBAWIDYA. Vol. 5 (No. 2): 101–116.
  4. Katalog induk naskah-naskah nusantara: Perpustakaan Nasional Republik Indonesia (ing basa Indonesia). Djambatan. 1990. ISBN 978-979-428-151-2.
  5. Ekajati, Edi Suhardi (1999). Jawa Barat, koleksi lima lembaga (ing basa Indonesia). Yayasan Obor Indonesia. ISBN 978-979-461-331-3.
  6. Chambert-Loir, Henri; Fathurahman, Oman (1999). Khazanah naskah: panduan koleksi naskah-naskah Indonesia sedunia (ing basa Indonesia). Yayasan Obor Indonesia.
  7. Ekajati, Edi Suhardi (2000). Direktori naskah Nusantara (ing basa Indonesia). Yayasan Obor Indonesia. ISBN 978-979-461-334-4.