Tuduhaké menu pokok

Karl Friedrich Gauss

(Kaelih saka Carl Gauss)

Johann Carl Friedrich Gauss (Gauß) (30 April 1777 - 23 Fèbruari 1855) punika matématikawan, astronom, lan fisikawan Jerman legendaris ingkang maringaken manéka kontribusi; piyambakipun dipunpirsani minangka salah satunggiling matématikawan paling ageng sasanèsipun Archimedes lan Isaac Newton.

Carl Friedrich Gauss
Carl Friedrich Gauss.jpg
Carl Friedrich Gauss (1777–1855), painted by Christian Albrecht Jensen
Lair(1777-04-30)30 April 1777
Braunschweig, Duchy of Brunswick-Wolfenbüttel, Holy Roman Empire
Pati23 Fèbruari 1855(1855-02-23) (umur 77)
Göttingen, Kingdom of Hanover
PadununganKingdom of Hanover
BangsaGerman
Alma materUniversitas Helmstedt
Kondhang ingSee full list
BebungahCopley Medal (1838)
Karièr ngèlmiah
BabaganMathematics and Physics
InstitutionsUniversitas Göttingen
Juru pamrayogya dhoktoralJohann Friedrich Pfaff
Juru pamrayoga liyanéJohann Christian Martin Bartels
Mahasiswa dhoktoralFriedrich Bessel
Christoph Gudermann
Christian Ludwig Gerling
Richard Dedekind
Johann Encke
Johann Listing
Bernhard Riemann
Christian Peters
Moritz Cantor
Mahasiswa dhoktoral liyanéGotthold Eisenstein
Gustav Kirchhoff
Ernst Kummer
Johann Dirichlet
August Ferdinand Möbius
Julius Weisbach
L. C. Schnürlein
KaprabawanSophie Germain
Tandha tangan
Carl Friedrich Gauß signature.svg

Dipunwiyosaken ing Braunschweig, Jerman, nalika yuswanipun dèrèng jangkep 3 taun, piyambakpipun sampun saged ngorèksi kalepatan pratélan gaji tukang watu ramanipun. Miturut satunggiling cariyos, ing yuswa 10 taun, piyambakipun ndamel ara-araipun rumaos éram kanthi maringaken rumus kanggé ngétang cacahing satunggiling deret aritmatika wujud pangétangan deret 1+2+3+...+100. Sanadyan cariyos punika mèh sedayanipun leres, soal ingkang dipunparingaken ara-araipun langkung awrat. [1]

Gauss punika èlmuwan ing manéka babagan: matématika, fisika, lan astronomi. Babagan analisis lan geometri nyumbang kathah sanget sumbangan-sumbangan pikiran Gauss ing matématika. Kalkulus (kalebet limit) punika salah satunggiling babagan analisis ingkang ugi narik kawigatosanipun.

Gauss tilar donya Göttingen.

Wacan terasanBesut

  • Simmons, J, The giant book of scientists -- The 100 greatest minds of all time, Sydney: The Book Company, (1996)
  • Dunnington, G. Waldo, Carl Friedrich Gauss: Titan of Science, The Mathematical Association of America; (June 2003)

Pranala njawiBesut

Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng mathsong.com