Europeesche Lagere School

ELS (cekakan saka basa Walanda : Europeesche Lagere School[1]) minangka sekolah dhasar nalika jaman penjajahan Hindia-Walanda ing Indonesia . ELS nggunakaké basa Walanda ing kegiatan pamulangan lan sinau. ELS utawa Sekolah Rendah Eropa ditujokaké kanggo keturunan-keturunan Éropa, keturunan wétan asing utawa asli saka tokoh sing misuwur. ELS sing pisanan diadegaké ing taun 1817 kanthi mangsa sekolah 7 taun.

Wiwitané, sekolah iki mung dibukak kanggo warga Walanda ing Hindia Timur, wiwit taun 1903 kesempatan sinau uga diwènèhaké marang wong asli (saka golongan tartamtu) lan warga China . Sawisé sawatara taun, pamréntah Walanda nganggep manawa iki duwé pengaruh negatif ing tingkat pendhidhikan ing sekolah HIS lan HCS, saéngga ELS sepisan manèh diidemaké kanggo warga Walanda lan Éropa.

Sekolah khusus kanggo masarakat pribumi banjur dibukak ing taun 1907 (ing taun 1914 ngganti jeneng dadi ( Hollandsch-Inlandsche School (HIS) ) kanthi wektu sinau sajroné 7 taun, ditujokaké kanggo keturunan asli Indonesia sing umumé dadi putra bangsawan, tokoh sing misuwur, utawa PNS. Sekolah kanggo warga China, Hollandsch-Chineesche School ( HCS ) dibukak ing taun 1908 kanthi suwéné mangsa sinau 7 taun. HCS lan HIS diklasifikasikaké minangka Eerste Klasse School utawa sekolah Kelas Siji sing dimaksud kanggo warga non-Éropa.

Deleng ugaBesut

  • MULO
  • AMS
  • HBS
  • HCS

RujukanBesut

  1. Matanasi, Petrik. "Sekolah-sekolah di Zaman Belanda". tirto.id (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-08-17.