Gapura utawi Gopuram utawi Gopura, inggih punika menara ingkang dipundamel kanggé monumèn, limrahipun gapura wonten ing lawang mlebet nalika badhé mlebet wonten ing komplek candhi, mliginipun ing wewengkon India Kidul.[1] Wujudipun ingkang misuwur lan spesial wonten ing bangsa Koils, jinis Candhi Hindhu, lan arsitèktur gaya bebrayan Dravida ingkang wonten ing nagari India.[1] Wonten ing pucuk inggilipun wonten kalasam utawi watu ingkang memper kaliyan tela (umbi).[2] Gapura aslinipun saking struktur yasan tiyang Tamil nalika rajanipun Pallavas.[3]

Gapura ugi saged sinebat pintu gerbang dhateng satunggalipun wewengkon tartamtu.[2] Gapura asring dipuntingali ing pura lan panggènan suci agami Hindhu, amargi gapura kalebet unsur ingkang wigatos wonten ing arsitèktur agami Hindhu.[2] Wonten ing babagan arsitèktur, gapura asring ugi sinebat kanthi tetembungan entrance.[2] Nanging entrance boten saged dipunsebat gapura. Simbol ingkang dipunkajeng wonten mriki saged ugi dipuntegesi satunggaling wewengkon utawi area.[2] Miturut hirarki, gapura saged dipunsebat minangka ikon amargi gapura punika asring dados komponen ingkang wiwitan ingkang saged dipuntingali nalika kita badhé mlebet satunggalipun wewengkon tartamtu.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b [Francis D.K., Ching et al. 2007. A Global History of Architecture. New York:John Wiley and Sons]
  2. a b c d e f [Francis D.K. & Ching. 1995. A Visual Dictionary of Architecture. New York:John Wiley and Sons]
  3. [Mitchell, George. 1988. The Hindu Temple. Chicago:University of Chicago Press]

Pranala njawiBesut