Tuduhaké menu pokok

Sri Sultan Hamengkubuwana I ( Hanacaraka : ꦱꦿꦶ ꦱꦸꦭ꧀ꦠꦤ꧀ ꦲꦩꦼꦁꦏꦸꦧꦸꦮꦤ ꦆ, Jawa: Sri Sultan Hamengkubuwono I ), ( lair ing Kartasura, 6 Agustus 1717 – pati ing Yogyakarta, 24 Maret 1792 ing yuswa 74 taun ) yaiku pangadeg lan raja pisanan Kasultanan Yogyakarta sing mrentah taun 1755 - 1792. [1]

Asal-usulBesut

Jeneng asale yaiku Raden Mas Sujana, sing, sawise tuwuh, nduweni gelar Pangeran Mangkubumi . Dheweke putra saka Amangkurat IV raja Kasasanan Kartasura sing dilahirake karo selir garwa Mas Ayu Tejawati nalika tanggal 6 Agustus 1717 .

Ing taun 1740 ana pambrontakan wong Tionghoa ing Batavia kang sumebar ing saindhenging Jawa . Ing wiwitan, Pakubuwana II (sadulur Mangkubumi) ndhukung pemberontakan. Nanging, nalika nonton VOC sing unggul, Pakubuwana II ganti pikiran.

Ing taun 1742 istana Kartasura diserang dening para pemberontak. Pakubuwana II dipeksa kanggo mbangun istana anyar ing Surakarta, nalika pemberontakan pungkasane ditumpes dening VOC lan Cakraningrat IV saka Madura .

Kekuwatan para pemberontak sing dipimpin dening Raden Mas Said ( Pakubuwana II lan keponakan Mangkubumi) kasil ngrebut tanah Sukowati. Pakubuwana II ngumumake kontes kanthi hadiah tanah 3.000 potong kanggo sapa wae sing bisa mbalekake Sukowati. Mangkubumi berhasil diusir Mas Said ing taun 1746, nanging diblok dening Patih Pringgalaya sing ngasorake raja kanggo mbatalake persaingan kompetisi.

Uga teka ana gubernur jendral VOC Baron van Imhoff sing saya tambah nggedhekake atmosfer. Panjenenganipun nyuwun Pakubuwana II kanggé nyéwa wilayah pesisir dhateng 20.000 VOC asli kanggé mbayar utang istana dhateng Belanda . Iki ditentang dening Mangkubumi. Akibaté, perselisihan pecah nalika Baron van Imhoff moyoki Mangkubumi ing publik.

Mangkubumi, sing kesal, ninggal Surakarta ing wulan Mei 1746 lan gabung karo Mas Said minangka pemberontak. Minangka ikatan ikatan Mangkubumi nikah karo Mas Said karo putrane, Rara Inten utawa Gusti Ratu Bendoro .

Geneologi Hamengku Buwana IBesut

Miturut crita kasebut, Hamengku Buwana I minangka keturunan Brawijaya V saka bapake Amangkurat IV lan saka ibune, Mas Ayu Tejawati. . Saka garis rama, silsilah sing nyambung menyang Brawijaya V sacara umum wis dikenal, nanging saka sisih ibune isih ana sing ngumumake. Saka Brawijaya V, salah sawijining putrane kasebut dijenengi Jaka Dhalak sing banjur nurunake Wasisrowo utawa Pangeran Panggung. Pangeran Panggung banjur main Pangeran Alas sing duwe anak sing jenenge Tumenggung Perampilan. Tumenggung Tumenggung ditampilake ing Sultan Hadiwijaya lan dheweke duwe Kyai Cibkakak ing Kepundung, Jawa Tengah. Banjur Kyai Cibkakak njupuk putra sing jenenge Kyai Resoyuda. saka Republik Indonesia, dheweke njupuk putrane Ngabehi Hondoroko sing banjur duwe anak wadon jenenge Mas Ayu Tejawati, ibu Hamengku Buwana I.


Priksani ugiBesut

RujukanBesut


  1. "Bauwarna, Padmasusastra, 1898, #205".