Hassanal Bolkiah

sultan Brunei kaping 29 lan Mahamantri Brunei kaping pisan

Jenderal Haji Sir Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah GCB GCMG (lair 15 Juli 1946; umur 76 taun) inggih punika Sultan Brunei kaping 29 lan Yang Di-Pertuan Brunei Darussalam sarta Mahamantri pertama Brunei Darussalam.[1] Panjenenganipun punika putra nomer satunggal Omar Ali Saifuddien III, Sultan Brunei kaping 28, lan Pengiran Anak Damit.[1]

Kanjeng Sultan Hassanal Bolkiah
ꦏꦤ꧀ꦗꦼꦁꦱꦸꦭ꧀ꦠꦤ꧀ꦲꦱ꧀ꦱꦤꦭ꧀ꦧꦺꦴꦭ꧀ꦏꦶꦪꦃ
Hassanal Bolkiah.jpg
Sultan Yang Dipertuan Nagara Hassanal Bolkiah
Sultan Brunei
Panjenengan4 Oktober 1967
(&&&&&&&&&&&&&055.&&&&&055 taun, &&&&&&&&&&&&0125.&&&&&0125 dina)
Pamakuthan1 Agustus 1968
LeluhurKS Omar Ali Saifuddien III
Putra makuthaPangeran Al-Muhtadee Billah
Lair (1946-07-15) 15 Juli 1946 (umur 76)
Pura Darussalam, Bandar Seri Begawan, Brunei, Karajan Manunggal
GarwaRatu Pengiran Anak Saleha
Pengiran Isteri Mariam
(cerai 2003)
Azrinaz Mazhar Hakim
(punikah 2005, cerai. 2010)
PutraPangeran Al-Muhtadee Billah
Pangeran Azim
Pangeran 'Abdul Malik
Pangeran Abdul Mateen
Pangeran 'Abdul Wakeel
Putri Rashidah
Putri Muta-Wakkilah
Putri Majeedah
Putri Hafizah
Putri 'Azemah
Putri Fadzilah
Putri Ameerah
WangsaBolkiah
AgamaIslam Sunni

Hassanal Bolkiah minangka SultanBesut

Wonten ing aturan konstitusi 1959 Brunei, Sultan minangka kepala nagara kanthi kakuwasaan èksekutif ingkang ageng, kalebet kakuwasaan dharurat wiwit taun 1962.[1] Nalika tanggal 9 Maret 2006, Sultan dipunlaporaken sampun nggantos konstitusi Brunei ingkang damel panjenenganipun sampurna ing sangandhapipun hukum Brunei.[1] Hassanal Bolkiah ugi dados Mahamantri sarta nyepeng portofolio Mantri Pertahanan lan Keuangan.[1] Minangka Mantri Pertahanan, Panjenenganipun ugi dados Panglima Tertinggi Royal Brunei Angkatan Bersenjata Umum Kehormatan ing angkatan bersenjata Inggris lan Indonesia lan Laksamana Kehormatan Armada ing Angkatan Laut Inggris.[2] Panjenenganipun ugi dados Inspektur Jenderal Pulisi (IGP) saking Royal Brunei Police Force.[2] Panjenenganipun mbahas Majelis Umum Perserikatan Bangsa-bangsa bab panampinipun Brunei Darussalam kanggé Perserikatan Bangsa-bangsa nalika sasi September 1984.[2] Nalika taun 1991, panjenenganipun nepangaken ideologi konservatif dhateng Brunei ingkang dipunsebat Melayu Islam Beraja (MIB) utawi tiyang melayu Islam Monarki, ingkang dadosaken monarki minangka pambela Islam.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e Sultan of Brunei Declares Himself Infallible dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)
  2. a b c d Country profile: Brunei dipunundhuh tanggal 12 Juli 2011)

Pranala njawiBesut

Country profile: Brunei