Iwak koi

Iwak koi kalebu iwak hias kang akèh sing seneng.[1] Saliyané ngopèni minangka hobi, iwak koi uga bisa didadèkaké bisnis kang apik.[1] Iwak koi asalé saka iwak mas.[1] Iwak iki ya iku iwak nasional nagara Jepang.[1] Ing nagara Jepang iwak koi dianggep iwak Déwa.[1] Ing nagara Jepang koi karan kai kang artiné iwak berwarna.[1] Akèh vèrsi kang ngrembaka ngénani asal mausul koi.[1] Salah sijiné ya iku asalé saka Pèrsi, banjur digawa ing Jepang déning wong Cina ngléwati daratan Cina lan Koréa.[1] Koi saka Jepang pertama kali di eksport marang San Fransisco, Amérikah Sarékat (1938).[1] Bibar iku banjur dikirim marang Hawai (1947), Kanada (1949), lan Brasil (1953).[1] Wondéné mlebu Indonésia ditaksir kira-kira taun 1981-1982 digawa déning Hany Moniaga, hobiis kang manggon ana ing Cipanas, Cianjur, Jawa Barat.[1] Déwéké banjur ngembangaké ternak koi kang jeneng Leon lan Leonny.[1] Nanging layang Bauwarna taun 1898 uga wis nyebutake anane iwak waderkok kang asale saka Cina wis ana ing tanah Jawa kanggo lan maneh sisan diterangake pangupakarane.[2] Majalah Kajawen ing taun 1937 uga nerangake anane iwak waderkok kang diingu mingka klangenan.[3] Dene saka katrangan kang kababar ing kono ora liya maneh kang diarani waderkok ya iku kang saiki kaaran iwak koi.

Iwak Koi

Jinis Iwak KoiBesut

Jinis utawa kelompok iwak koi miturut pola lan variasi warna kapérang dadi 4.[4] ya iku:

Werna Tunggal

Jeneng Iwak Variasi warna awak
Shiromuji Putih
Benigoi, Higoi, Akagoi Kabèh abang
Kigoi Kuning
Kingoi Keemasan
Gingoi Putih Keperakan
Karasugoi, Sumigoi Kabèh ireng

2 Werna

Jeneng iwak Variasi warna awak
Kohaku Awak warna putih kanti warna abang nutupi sapérangan geger
Tancho-kohaku Putih-abang, ndase belang
Shiro-bekko Putih belang ireng
Shiroutsuri ireng belang putih
Ki Utsuri Ireng belang kuning
Hi utsuri Ireng belang abang
Aka-bekko Abang belang ireng
Asagi Biru-Abang

3 Werna

Jeneng iwak Variasi warna awak
Taisho-sanshoku Werna awak putih kanti corak warna abang, nanging campur karo ireng
Showa-sanshoku campuran antarané ireng, abang, lan putih ing sekabehane awak

4 Werna utawa luwih

Jeneng iwak Variasi warna awak
Goshiki 5 warna

Cara budidaya iwak koiBesut

Milih iwak koi kang apik (duwé kuwalitas)Besut

Kang perlu digatèkaké sakjroné milih iwak koi ya iku:

  1. Wujud awak (lurus, bunder nanging ora terlalu lemu).[5]
  2. Gayané renang (tenang kandang nglenggak-nglenggok kanti imbang).[5]
  3. Warna lan pola warna (cemerlang, jelas).[5]
  4. Keséhatan (aja milih koi kang lemes).[5]
  5. Ora gelem obah lan senengé ana ing dhuwur terus).[5]

Nyiyapaké blumbang kang trepBesut

Blumbang kanggo iwak koi kudu resik, kanggo dhapuré bisa pasagi panjang utawa bundér.[6] Sing wigati aja lali gatékaké kuwalitas banyu, ya iku kudu 24-26 drajat celsius.[6] pH 7,2-7,4.[6] Kandutan karbon dioksida maksimal 10 pp, dan kandhutan nitrit maksimal 0,2.[6]

PakanBesut

Pakan kang diwènèhaké bakal ngaruh kanggo tampilan warna iwak koi.[6] Pakan kang apik kanggo iwak koi ya iku pakan kang akèh ngandut protèin héwani lan nabati lan duwé multivitamin. Kebutuhan pakan iwak koi ya iku 3-5 saka jumlah bobot iwak.[6]

PenyakitBesut

Iwak koi kalebu iwak kang ora tahan banting.[7] Mula saka iku iwak koi kalebu ringkih marang sawatara lelara.[7] Kang kerep dikeluhaké déning para peternak iwak koi ya iku infeksi jamur. Anata jamur kang kerep nginfeksi ya iku:

  1. Saprolegnia
  2. Branchiomycosis
  3. Icthyophonus
  • Panen

Dawa iwak koi kang wis bisa dipanen ya iku kira-kira 20 cm.[6] Aja lali misah-misahaké ukuran dawa iwak koi ing wayah panèn supaya gampangaké anggoné ngétung asilé.[6]

Cathetan sikilBesut

  1. a b c d e f g h i j k l [1], Kaunduh 2/10/2012.
  2. Padmasusastra. Layang Bauwarna - 1898.
  3. Pustaka, Balai. Kajawen 1937 - 1937.
  4. [2], Kaunduh 2/10/2012.
  5. a b c d e [3], Kaunduh 3/10/2012.
  6. a b c d e f g h [4], Kaunduh 3/10/2012.
  7. a b [5], Kaunduh 3/10/2012.

Pranala njabaBesut

[6] [7] [8] [9] [10]