Tuduhaké menu pokok
Bagean Pananggalan Hindhu ing taun 1871–1872.

Pananggalan utawa kalèndher iku sistem pètungan wektu kanggo mènèhi jeneng siji jangka wektu (kaya ta dina). Araning sistem pètungan iki sok diarani tanggal pananggalan. Pananggalan iku lumrahé adhedasar lakuning srengéngé lan rembulan. Panangggalan uga bisa ngrujuk marang piranti kanggo nuduhaké sistem mau (upamané jam témbok).

Sistem pananggalanBesut

Pananggalan sing lumrahé digunakaké ya iku pananggalan solar, pananggalan lunar, pananggalan lunisolar, utawa pananggalan pasetujon

Pananggalan Lunar iku pananggalan sing diselarasaké marang lakuning rembulan (fase bulan); upamané pananggalan Islam.

Pananggalan Solar iku pananggalan sing nganggo landhesan mangsa lan lakuning srengéngé. Contoné Pananggalan Pèrsi.

Pananggalan Lunisolar iku pananggalan sing diselarasaké karo lakuning rembulan lan srengéngé, kaya ta Pananggalan Yahudi.

Pananggalan Pasetujon iku pananggalan sing ora diselarasaké marang lakuning rembulan lan srengéngé, contoné dina lan minggu Julius sing kagunakaké para nimpuna palintangan.

Ana uga pananggalan sing katoné diselarasaké marang obahing Venus kaya sing kagunakaké ing pananggalan Mesir Kuna. Penanggalan kaya mangkono mau uga asring katemon ing panggonan cedhak khatulistiwa.

Pananggalan SolarBesut

Dina-dina sing digunakakéBesut

Sedina pananggalan solar iku kapétung saka plethèking srengéngé nganti angslup, kanthi wektu wengi kang lumaku, utawa bisa uga siji jangka wektu kedadèn sing ginanti kaya ta antarané plethèking srengéngé. Dawané jangka antarané wektu kedadèn bisa manèka warna ing antarané taun lumaku, utawa bisa uga rata-rata dina solar sing lagi lumaku.

Pananggalan Julius lan GrégoriusBesut

Pananggalan LunarBesut

Pananggalan FiskalBesut

Sub divisi kalenderBesut

Rupa pananggalan liyaBesut

Pananggalan lengkap lan ora lengkapBesut

Pananggalan pragmatis, teoretis lan pananggalan campuranBesut

KagunanBesut

Pananggalan sing digunakaké saikiBesut

  • Pananggalan Masehi
  • Pananggalan Tionghoa
  • Pananggalan Hijriah

Delengen ugaBesut