Tuduhaké menu pokok

Kolesterol ya iku metabolit yang mengandung lemak sterol[2] (Inggris: waxy steroid) yang ditemukan pada membran sel dan disirkulasikan dalam plasma darah.[3] Ya iku sawijing lipid kang awujud molekul lemak utawa kang meh padha. Kolesterol ya iku jinis mirunggan lipid kang karan steroid. Steroids ya iku lipid kang duwé struktur kimia mirunggan. Struktur iki asalé saka 4 ali-ali atom karbon.

Kolésterol
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [57-88-5]
PubChem 5997
KEGG D00040
SMILES C[C@H](CCCC(C)C)[C@H]1CC[C@@H]2[C@@]1(CC[C@H]3[C@H]2CC=C4[C@@]3(CC[C@@H](C4)O)C)C
InChI 1/C27H46O/c1-18(2)7-6-8-19(3)23-11-12-24-22-10-9-20-17-21(28)13-15-26(20,4)25(22)14-16-27(23,24)5/h9,18-19,21-25,28H,6-8,10-17H2,1-5H3/t19-,21+,22+,23-,24+,25+,26+,27-/m1/s1
Sifat
Rumus molekul C27H46O
Massa molar 386.65 g/mol
Panampilan white crystalline powder[1]
Densitas 1.052 g/cm3
Titik leleh

148–150 °C[1]

Titik umob

360 °C (decomposes)

Kelarutan dalam air 0.095 mg/L (30 °C)
Kelarutan soluble in acetone, benzene, chloroform, ethanol, ether, hexane, isopropyl myristate, methanol
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Steroid liyané kalebu steroid hormon kaya ta kortisol, estrogen, lan testosteron. Nyatané,kabéh hormon steroid digawé saka owahan-owahan struktur dhasar kimia kolesterol. Nalika gawé sawijiné molekul saka ngubahan molekul kang luwih gampang, para ilmuwan nyebut sintesis.

Hiperkolesterolemia tegesé bilih kadar kolesterol luwih dhuwur ing jero getih.

Kolesterol bisa digawé kanthi cara sintetik. Kolesterol sintetik saiki wiwit ditrepké ing teknologi layar lebar (billboard) sebagai alternatif LCD.[4]

Dhuwuré kadar kolestrol ing jero awak dadi pemicu metuné warna lelara. Pola mangan séhat minangka faktor utama kanggo nyingkiri babagan iku. Nanging, ora kabéh kolestrol duwé dampak buruk kanggo awak. Namung kolestrol kang kalebu kategori LDL waé kang berakibat buruk éwondéné jinis kolestrol HDL minangka kolestrol kang bisa melarutkan kolestrol jahat ing jero awak. Batas normal kolesterol ing jero awak ya iku 160–200 mg. Kadar kolesterol kang dhuwur bisa dimudhunké nganggo simvastatin.[5]

Cathetan sukuBesut

  1. a b "Safety (MSDS) data for cholesterol". Dijupuk 2007-10-20. 
  2. Michelle A, Hopkins J, McLaughlin CW, Johnson S, Warner MQ, LaHart D, Wright JD. (1993). Human Biology and Health. Englewood Cliffs, New Jersey, USA: Prentice Hall. ISBN 0-13-981176-1. OCLC 32308337. 
  3. Emma Leah (2009). "Cholesterol". Lipidomics Gateway. doi:10.1038/lipidmaps.2009.3.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  4. Eric Pfanner. A place where cholesterol is welcome: in billboards. The New York Times edition in Süddeutsche Zeitung. Jan. 8, 2007.
  5. "Factor XIII". Wojewodzki Szpital Zespolony, University of Barcelona Faculty of Medicine, et al; Robert A Schwartz, Elzbieta Klujszo, et al. Dijupuk 2010-04-29. . Effects of other agents on FXIII, 4th paragraph