Tuduhaké menu pokok

Kirgizstan (Basa Kirgiz: Кыргызстан) kang biyèn, sadurungé pisah saka Uni Sovyèt ditepungi minangka Kirgisia utawa Kirgizia iku nagara kang dumunung ing Asia Tengah. Wewatesan karo Républik Rakyat Tiongkok, Kazakhstan, Tajikistan, lan Uzbekistan. Kutha krajané ana ing Bishkek (biyèn Frunze).

Кыргыз Республикасы
Kyrgyz Respublikasy
Кыргызская республика
Kyrgyzskaya respublika
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: Lagu Kabangsan Kirgizstan
Kutha krajan
lan paling gedhé
Bishkek
Basa resmi Kirgiz, Ruslan
Papréntahan Républik
Kamardikan
 •  Banyu (%) 3,6%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 5.214.000 (111)
 •  Cacah sirah 1999 4.896.100
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$9,87 miliar (135)
 •  Per kapita US$1.934 (145)
Valuta Som (KGS)
Zona wektu (UTC+6)
 •  Mangsa Panas (DST) ora ana (UTC+6)
Kodhé bèl 996
TLD Internèt .kg

SajarahBesut

Artikel utama: Sajarah Kirgizstan

Kirgizstan dianeksasi déningKakaisaran Ruslan ing 1864; nagara iki ngéntukaké kamardikan taun 1991. Ing sangisoré Uni Soviet, Kirgizstan dadi Républik Sosialis Soviet taun 1937 kanthi jeneng dawa Républik Sosialis Soviet Kirgizia (utawa RSS Kirgizia).

Taun 2005, kadadéan karusuhan ing Kirgizstan kang mudhunaké présidhèn Askar Akayevich Akayev.

Oblasttar (Laladan-laladan)Besut

Kirgizstan dipérang dadi 7 oblast (jamak: oblasttar; saka basa Ruslan kang tegesé wewengkon utawa provinsi) lan 1 kutha (shaar). Saliyané Bishkek, kutha krajan provinsi Osh, Osh, uga duwé status shaar. Kapitu oblast lan loro shaar mau ya iku (dikanthèni jeneng kutha krajané):

Oblast sabanjuré dipérang manèh dadi raions (dhistrik), kang diprintah para punggawa kang dilantik déning pamaréntah punjer. Komunitas njaba kutha, kang cacahé nganti 20 pamukiman cilik, duwé kakuwasaan dhéwé kanthi walikutha lan déwan kutha.

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut