Tuduhaké menu pokok
Alas kebak liana ing India

Liana iku siji habitus tetuwuhan. Sawijining tetuwuhan ditelakaké minangka liana yèn sajeroning tetuwuhané merlokaké kaitan utawa objèk liya supaya tetuwuhan iku bisa saingan olèh cahya srengéngé. Liana bisa uga karan tetuwuhan kang mrambat, mènèk, utawa nggantung. Béda karo epifit kang bisa sapenuhé tuwuh lepas saka lemah, oyot liana ada ing lemah utawa paling ora merlokaké lemah minangka sumber harané.

Tetuwuhan mrambat iki paling akèh tinemu ing alas-alas tropika. Contoné yaoiku jinis-jinis rotan, anggur, sarta sapérangan Cucurbitaceae (suku labu-labuan). Liana racaké dudu parasit nanging liana bisa nglemahaké tetuwuhan liya kang dadi panyanggané lan silih kompetisi marang cahya.

Ing alas-alas gedhé kang dikebaki liana, kéwan-kéwan arboreal (urip ing wit) bisa kanthi gampang pindhah saka siji wit nuju wit liyané liwat liana utawa kanthi gelantungan ing watang liana. Manéka kethèk, kaya déné siamang lan owa, ditepungi minangka panjlajah wit kang ulung liwat liana.

Tokoh filem Tarzan uga digambaraké bisa pindhah kanthi rikat saka siji wit nuju wit liyané kanthi cekelan marang watang liana.