Arus medan magnet (M) ing sakliling kawat

Médhan magnit, ing sajeroning èlmu Fisika, ya iku pérangan medan kang kadhapur kanti cara ngobahaké momotan listrik (arus listrik) kang bisa ngetokaké gaya ing momotan listrik kang obah liyané.[1] Puteran mekanika kuantum saka sawijiné partikel kang mbentuk medan magnet lan puteran iku kadayan déning awaké dhéwé kaya arus listrik; iku kang njalari medan magnet saka ferromagnet "permanen".[1] Sawijiné medan magnet ya iku medan vektor: ya iku gayutan karo saben titik ing jero ruang vektor kang bisa malih manut obahing wektu.[1] Saka medan iku ya iku imbang karo arah dom kompas kang disèlèhaké ing jero medan mau.[1]

Kasil kerjané Maxwell wis akèh nyawijiké listrik statis karo kamagnetan, kang ngasilaké sakumpuling patang kembaran ngenani medan kaloro mau.[2] Nanging, miturut rumus Maxwell, isih ana medan loro kang béda kang njelasaké tandha-tandha kang béda.[2] Einsteinlah kang bisa ngedohaké karo relativitas mirunggan, ya iku medan listrik lan medan magnet iku aspèk loro saka hal kang padha (tensor tingkat 2), lan ana sawijiné pengamat bisa ngrasakaké gaya magnet ing endi wong pengamat iku mau obah mung ngrasakaké gaya elektrostatik.[2] Dadi, kanti cara nganggo relativitas mirunggan, gaya magnet ya iku wujud gaya elektrostatik saka momotan listrik kang obah, lan bisa diprakiraké saka pangetahuan bab gaya elektrostatik lan obahé momotan mau (relatif kanggo wong kang nngamati).[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d Magnit(26 September 2011)
  2. a b c d Magnit(26 September 2011)