Kolésterol: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: Yaiku → Ya iku using AWB)
c (→‎top: éjaan using AWB)
| doi = 10.1038/lipidmaps.2009.3
| url = http://www.lipidmaps.org/update/2009/090501/full/lipidmaps.2009.3.html
}}</ref> Ya iku sawijing [[lipid]] kang awujud molekul [[lemak]] utawa kang meh padha. Kolesterol ya iku jenisjinis khusus lipid kang disebut [[steroid]]. Steroids ya iku lipid kang nduwéninduwèni [[struktur kimia]] khusus. Struktur iki asalé saka 4 ali-ali [[atom]] [[karbon]].
 
Steroid liyané kalebu steroid [[hormon]] kayata [[kortisol]], [[estrogen]], lan [[testosteron]]. Nyatané,kabéh hormon steroid digawé saka owahan-owahan ''struktur dasar'' kimia kolesterol. Nalika gawé sawijiné molekul saka ngubahan molekul kang luwih gampang, para [[ilmuwan]] nyebut ''sintesis''.
Kolesterol bisa digawé kanthi cara sintetik. Kolesterol sintetik saiki wiwit ditrepké ing ''teknologi layar lebar'' ([[billboard]]) sebagai alternatif [[LCD]].<ref>Eric Pfanner. ''A place where cholesterol is welcome: in billboards''. The New York Times edition in [[Süddeutsche Zeitung]]. Jan. 8, 2007.</ref>
 
Dhuwuré kadar kolestrol ing jero awak dadi pemicu metuné werna penyakit. Pola mangan séhat minangka faktor utama kanggo nyingkiri babagan iku. Ananging, ora kabéh kolestrol duwé dampak ''buruk'' kanggo awak. Namung kolestrol kang kalebu kategori [[Lipoprotein densitas cendhak|LDL]] waé kang ''berakibat'' buruk éwondéné jenisjinis kolestrol [[Lipoprotein densitas tinggi|HDL]] minangka kolestrol kang bisa ''melarutkan'' kolestrol jahat ing jero awak. Batas normal kolesterol ing jero awak ya iku 160–200&nbsp;mg. Kadar kolesterol kang dhuwur bisa dimudhunké nganggo [[simvastatin]].<ref>{{en}}{{cite web
| url = http://emedicine.medscape.com/article/209179-overview
| title = Factor XIII
62.958

besutan