Métro de Lyon: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (Éropah using AWB)
(éjaan using AWB)
[[Gambar:Lyon métro C à la station Croix-Paquet.jpg|thumb|right|300px|Sawijining kréta jalur C ing stasiun Croix-Paquet.]]
 
'''Métro de Lyon''' ing [[Lyon]], [[Perancis]] dipunbikak kapisanan nalika taun [[1978]] lan sakmenikasapunika sampun kagungan sekawan jalur. Jaringan punika minagka bagéyan saking sistem angkutan publik [[Transports en Commun Lyonnais]] (TCL).
 
Kados déné [[SNCF]], ananging boten kados sedayasadaya sistem metro Perancis ingkang sanès (boten kalebet RER), kréta Lyon Metro lumampah ing rèl sisih kiwa, kasil saking proyèk ingkang boten kawujudaken kanggé nglamapahekn métro ing pinggiran kutha wonten ing jalur rèl ingkang sampun wonten. Ukuran terowonganipun inggih punika 2.90 méter, langkung ageng tinimbang rata-rata kanggé métro ing [[Éropah]]. Lyon Metro kagungan inspirasi piyambak tumrap [[Montreal Metro]] ing pundi dipunbangun sapérangan taun sadèrèngipun, lan kagungan gerbong kanthi rodha karét lan desain stasiun. Dawaning rèl sedayanipunsadayanipun inggih punika 30&nbsp;km (18.75 mil), 80% rèlipun dumunung ing ngandhap lemah.<ref>http://www.tcl.fr/ Transports en Commun Lyonnais (TCL) -- Official Lyon public transportation site</ref>
 
== Rute ==
[[Lyon Metro Jalur D|Jalur D]] dipunbiwarakaken operasinipun tanggal 4 September 1991 antawising ''Gorge-de-Loup'' lan ''Grange-Blanche''. Kréta kanthi roda karèt lumampah otomatis tanpa masinis, dipunkontrol déning sawijining sistem ingkang dipunsebut MAGGALY (''Métro Automatique à Grand Gabarit de l'Agglomération Lyonnaise''). Jalur punika dipuntambah dawakaken dhateng ''Gare de Vénissieux'' tanggal 11 Desember 1992, nalika semanten dipungantos dados operasi otomatis. Tanggal 28 April 1997, dipundawakaken malih dhateng ''Gare de Vaise''.
 
Dados jalur paling jeo ing Lyon, konstruksinipun dipuntindakaken migunakaken TBM lan nyebrangi 2 kali, ''[[Rhône]]'' lan ''[[Saône]]''. Kanthi dawa 13&nbsp;km (8.12 mil), jalur D ugi minangka ingkang paling dawa ing sedayasadaya jalur ing Lyon.<ref>http://carto.metro.free.fr/metro-lyon/ Comprehensive map of the Lyon metro network</ref>
 
== Operasi ==
352.737

besutan