Kairo: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan using AWB)
(éjaan using AWB)
[[Fostat|Al-Fostat]], ditemokaké taun [[751]] cedhak kutha-kutha Mesir liyané, klebu kutha krajan lawas [[Memphis, Mesir|Memphis]], [[Heliopolis]], [[Giza]] lan bèntèng [[Byzantine]] ing [[Bèntèng Babylon|Babylon-ing-Mesir]]. Fustat sakjané dibangun minangka kutha anyar kanggo garnisun militer pasukan Arab lan minangka lokasi pusat kang paling cedhak saka [[Arabia]] kang bisa diaksèd liwat [[Kali Nil]]. Fustat dadi pusat regional [[Islam]] jroning periode [[Umayyad]] lan panggonan pungkasan pemimpin Umayyad, [[Marwan II]], ngadhepi kaum [[Abbasid]]. Sabanjuré, jroning jaman [[Fatimid]], Al-Qahira (Kairo) ing sa-lor-é Fustat, sacara resmi didadèkaké kutha krajan ing taun [[969]]. Atusan taun, Kairo tuwuh lan nyerep kutha-kutha lokal liyané kayadéné Fustat, nanging taun [[969]] dianggep "taun madeg" minangka kutha modhèrn.<ref>{{cite web|url=http://www.saudiaramcoworld.com/issue/196905/cairo-a.millennial.htm|title=Cairo, a Millennial|accessdate=2007-08-09|author=Irene Beeson|pages= 24, 26-30 |date=September/October 1969|publisher=[[Saudi Aramco World]]}}</ref>
 
Ing taun [[1250[]], para tentara budhak [[Mamluks]] nguwasani Mesir lan mimpin saka kutha krajan Kairo nganti taun [[1517]], ya iku nalika dikalahaké déning [[Kakaisaran Ottoman|Ottoman]]. Tentara [[Napoleon]] saka [[Prancis]] tau nguwasani Mesir sedhéla, ya iku taun [[1798]] nganti [[1801]], sawisé iku sawijining perwira Ottoman, [[Muhammad Ali saka Mesir|Muhammad Ali]] ndadèkaké Kairo kutha krajan Karajaan mandhiri wiwit taun [[1805]] nganti [[1882]]. Kutha iki sabanjuré tiba ing panguwasané [[Inggris]] nganti Mesir mardika ing taun [[1922]].
 
== Geografi ==
 
Kairo dumunung ing gisik lan pulo (dhèlta) [[Kali Nil]] ing [[Mesir]] sisih lor, sakidulé titik pamisahan Kali Nil ninggalaké tlatah [[gurunara-ara]] lan pecah dadi loro.
 
Pérangan kutha lawas dumunung ing sisih wétan kali. Saka kana, kutha iki nyebar mangulon, ngubengi tlatah tetanèn ing gisiking [[Kali Nil]]. Tlatah sisih kulon iki, dibangun niru kutha [[Paris]] déning [[Isma'il Pasha|Ismail Agung]] ing tengahan abad ka-19, ditandhani anané
348.872

besutan