Gendéra Indonésia: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: : → :, pulo JawaPulo Jawa
(→‎top: éjaan, replaced: sacara → kanthi)
(éjaan, replaced: : → :, pulo JawaPulo Jawa)
 
Ing jaman karajan Bugis Bone, [[Sulawesi Kidul]] sadurungé Arung Palakka, gendéra Abang Putih, iku simbol kakuwasaan lan kebesaran karajan Bone. Gendéra Bone iku dikenal kanthi jeneng Woromporang.<ref>Makna Saudagar bagi Saudagar yang tak Hadir
:: Azhariah Rachman :: Panyingkul,Senin, 13-11-2006, http://www.panyingkul.com/view.php?id=249&jinis=kabarkita</ref>
 
Nalika perang Jawa (1825-1830 M) [[Pangeran Diponegoro]] nganggo panji-panji werna abang putih sajeroning perjuwangané nglawan [[Walanda]].
Gendéra Indonésia duwé makna filosofis. Abang ateges wani utawa kendel, putih ateges suci. Abang nglambangaké awaking manungsa, sauntara putih nglambangaké jiwaning manungsa. Kaloroné silih njangkepi lan nyampurnaaké kanggo Indonésia.
 
Ditilik saka kaca tingal sajarah, wiwit biyèn werna abang lan putih kaloroné ngandhut makna sing suci. Werna abang mèmper karo werna gula jawa/gula aren lan werna putih mèmper karo werna [[sega]]. Rong bahan iki dadi bahan utama ing masakan Indonésia, mliginé ing pulo [[Pulo Jawa]]. Nalika [[Karajan Majapahit]] berjaya ing [[Nuswantara]], werna panji-panji sing dipigunaaké ya iku abang lan putih (umbul-umbul abang putih). Wiwit biyèn werna abang lan putih iki déning [[wong Jawa]] dipigunaaké kanggo upacara slametan kandhutan bayi sawisé umuré patang sasi ing njeron rahim arupa bubur sing diwènèhi werna abang separo. Wong Jawa percaya yèn [[meteng|ngandhut]] iku diwiwiti nalika manunggalé unsur abang minangka lambang ibu, ya iku [[getih]] sing wutah nalika sang jabang bayi lair, lan unsur putih minangka lambang bapak, sing ditandur ing guwa garba.
 
== Peraturan ngenani Gendéra Abang Putih ==
350.349

besutan