Pananggalan Grégoriyus: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Gregorian → Grégorius (3), Julian → Julius (7)
c (Wirjadisastra ngalih kaca Pananggalan Gregorian menyang Pananggalan Grégorius)
(éjaan, replaced: Gregorian → Grégorius (3), Julian → Julius (7))
'''Pananggalan GregorianGrégorius''' utawa '''Kalèndher GregorianGrégorius''' iku pananggalan wektu sing paling akèh digunakaké ing [[Donya Kulon]]. Pananggalan iki sawijining modhifikasi saka [[Pananggalan JulianJulius]]. Sing pisan ngusulaké iku ya dhoktor [[Aloysius Lilius]], saka [[Napoli]], [[Italia]] lan dituruti déning [[Paus Gregorius XIII]] ing titimangsa [[24 Fèbruari]] [[1582]].
 
Pananggalan iki digawé amarga Pananggalan JulianJulius digagas kurang akurat, amarga wiwitan [[musim semi]] ([[21 Maret]]) saya maju dadi, parayan [[Paskah]] sing wis disarujuki wiwit [[Konsili Nicea I]] ing taun [[325]] ora tepat manèh.
 
Banjur ing taun [[1582]], [[dina]] [[Setu]] [[4 Oktober]] dituti karo dina [[Dina Minggu|Minggu]] [[15 Oktober]].
 
== Prabédane karo Pananggalan JulianJulius ==
Sawijining [[taun]] ing Pananggalan JulianJulius suwéné ana 365,25 dina. Ananging amarga puteran [[bumi]] sing ngubengi [[srengéngé]] suwéné mung 365,2425 dina, mula saben sa-[[milenium]], Kalèndher JulianJulius kaluwihan 7-8 dina. Masalah iki dipecahaké carané nambahaké karo dina-dina [[Taun Kabisat|wuntu]] sing rada séjé ing pananggalan anyar iki. Ing pananggalan JulianJulius, saben taun sing bisa dibagi karo 4 dadi [[Taun Kabisat|taun wuntu]]. Ananging ing pananggalan anyar iki mung taun sing bisa dibagi karo ''100'' dianggep taun wuntu, yèn taun iki uga bisa dibagi karo ''400''. Contoné taun 1700, 1800 lan 1900 dudu taun-taun wuntu. Ananging taun 1600 lan 2000 iku taun wuntu.
 
=== Masalah anyar ===
Sawisé pananggalan GregorianGrégorius dicanangaké, ora kabèh nagara gelem nganggo. Lagi pirang abad sawisé iki, mèh kabèh nagara kulon gelem nganggo. [[Rusia]] contoné lagi gelem nganggo ing taun [[1918]]. Dadi Revolusi [[Kuminisme|Kuminis]] Rusia sing saiki dipèngeti saben [[7 November]], diarani [[Revolusi Oktober]].
 
[[Gréja]] [[Ortodoks]] nganti saiki isih nganggo [[Pananggalan JulianJulius]].
 
== Liya-liya ==
352.737

besutan