Basa Jawa Mataraman: Béda antara owahan

47 bèt wis ditambahake ,  28 dina kepungkur
c
katambahan: utawa basa Mataraman Jaba; supaya bisa beda karo basa Mataraman Kraton/Jero ing Surakarta lan Ngayogyakarta. Nuwun.
c (katambahan: utawa basa Mataraman Jaba; supaya bisa beda karo basa Mataraman Kraton/Jero ing Surakarta lan Ngayogyakarta. Nuwun.)
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
 
* [[Aksara Jawa]]
}}
'''Basa Jawa Mataraman''' utawa '''basa Mataraman Jaba''' yaiku carabasa [[Basa Jawa|Jawa]] sing digunakaké ing tilas Karésidhènan Madiyun lan Kadhiri, ing [[Kutha Madiun|Kutha]] lan [[Kabupatèn Madiun|Kabupatèn]] Madiyun, [[Kabupatèn Ngawi|Ngawi]], [[Kabupatèn Magetan|Magetan]], [[Kabupatèn Panaraga|Panaraga]], [[Kabupatèn Pacitan|Pacitan]], [[Kabupatèn Nganjuk|Nganjuk]], [[Kutha Kadhiri|Kutha]] lan [[Kabupatèn Kadhiri|Kabupatèn]] Kadhiri, [[Kabupatèn Trenggalèk|Trenggalèk]], [[Kabupatèn Tulungagung|Tulungagung]], [[Kutha Blitar|Kutha]] lan [[Kabupatèn Blitar|Kabupatèn]] Blitar, lan sabagéyan [[Kabupatèn Jombang|Jombang]]—kabèh ing wilayah Propinsi [[Jawa Wétan]], sing bisa diarani "Mataraman".<ref>{{Cite book|title=A Critical Survey of Studies on the Languages of Java and Madura|last=E.M.|first=Uhlenbeck|date=1964|publisher=The Hague: Martinus Nijhoff|oclc=469418172}}</ref> Sing paling katon saka carabasa Jawa iki yaiku nggunakaké basa sing isih katon alus sanadyan ora saalus kaya babrayan Mataraman Jero ing [[Daérah Istiméwa Yogyakarta|Ngayogyakarta]] lan [[Kutha Surakarta|Surakarta]].<ref>{{Cite web|url=https://www.goodnewsfromindonesia.id/2016/12/27/ini-keunikan-yang-hanya-dimiliki-masyarakat-jawa-timur|title=Ini Keunikan yang Hanya Dimiliki Masyarakat Jawa Timur|last=Budi|first=Arifina|date=2016-12-27|website=Good News From Indonesia|access-date=2020-01-28}}</ref>
 
Ciri utama carabasa Mataraman yaiku ana bédané playu laras (Ind: intonasi) karo playu laras Basa Jawa baku sing asring mènèhi pamênêt ing wanda kapisan, kaya ta "Byuh-byuh, uayuné cah iki."<ref>{{Cite book|title=Sistem Kata Ulang Bahasa Jawa Subdialek Madiun|last=Paryono|first=Yani|date=2014|doi=10.31503/madah.v5i2.515}}</ref>
390

besutan