Ménstruasi lan budaya: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  1 sasi kepungkur
Yuk bisa yuk 🌻
(Yuk bisa yuk 🌻)
 
 
== Mitos ==
Tembung "haid" sacara etimologis ana gandhengane karo "datang bulan". Istilah "menstruasi" lan "menses" asale saka basa [[Basa Latin|Latin]] ''mensis'' (wulan), sing sabanjure gandhengane karo basa [[Basa Yunani|Yunani]] ''mene'' (rembulan) lan kanggo akar tembung Inggris ''wulan'' lan ''wulan.'' . <ref name="Allen, Kevin 2007 239">{{Cite book|title=The Reluctant Hypothesis: A History of Discourse Surrounding the Lunar Phase Method of Regulating Conception|last=Allen, Kevin|publisher=Lacuna Press|year=2007|isbn=978-0-9510974-2-7|page=239}}</ref>
 
Miturut antropolog Thomas Buckley lan Alma Gottlieb, panelitian lintas budaya nuduhake yen, nalika tabu babagan menstruasi meh umum, lan sanajan akeh sing kalebu pangertene ora najis, akeh tradhisi menstruasi "mbahas beda banget, malah ngelawan, tujuan lan makna." <ref>Buckley, T., and Gottlieb, A., eds. (1988). ''Blood Magic: The Anthropology of Menstruation''. Berkeley: University of California Press. (p. 7)</ref> Ing sawetara masarakat tradisional, ritual menstruasi dialami wanita minangka protèktif lan nguatake, menehi wanita papan sing adoh saka pandangan pria lan saka tekanan lan tuntutan seksual utawa domestik sing ora dikarepake. <ref>Buckley, T. 1988. Menstruation and the power of Yurok women. In T. Buckley and A. Gottlieb (eds), ''Blood Magic. The anthropology of menstruation.'' Berkeley: University of California Press, pp. 187-209.</ref>
8.591

besutan