Mount Athos (otonom)

Mount Athos (basa Yunani: Όρος Άθως) iku gunung ing ujung kanthi jeneng sing padha karo ing Makedonia, sisih lor Yunani, kang dijenengaké basa Yunani: Άγιον Όρος (Ayion Oros utawa Agion Oros, kerep dijarwakaké dadi Hagion Oros), utawa ing basa Inggris, "Holy Mountain". Ing jaman klasik, ujung iki diarani Ακτή (Acte utawa Akte). Sacara pulitik, ing Yunani dikenal minangka Nagara Monastik Otonom Gunung Suci. Situs warisan donya iki minangka panggonan saka 20 kuil utawa monastri Ortodok Wétan lan minangka sawijining nagara monastik kang ngatur awaké dhéwé, sajeroning kadhaulatan nagara Républik Yunani. Sacara spiritual, Mount Athos ana ing ngisoré jurisdiksi Ecumenical Patriarchate of Constantinople.

Autonomous Monastic State of the Holy Mountain1
Άγιον Όρος
(Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους)
Aftonomi Monastiki Politia Agiu Orus
Patakaning Mount Athos
Pataka
Dunungpenering Mount Athos
KuthagaraKaryes
BrehakuthaKaryés
JawatbasaKoine Greek, Church Slavonic, Modern Greek, Russian, Serbian, Georgian, Bulgarian, Romanian (both liturgical and civil use), Modern Greek (civil use)
Government
• Head of State2
Dora Bakoyannis
Bartholomew I
Pijembar
• Gunggung
335.637 km2 (129.590 sq mi)
Population
• Cacahjiwa 2001
2,262
• Ketebdunung
6.7/km2 (17.4/sq mi)
ArtacihnaEuro (ευρώ)
  1. Demonyms: Athonite, Hagiorite (English); Αθωνίτης, Αγιορίτης (Greek).
  2. Greece's Minister for Foreign Affairs.
Map of Mount Athos

Pratélan papan panggonanBesut

MonastriBesut

Monastri otonom urut papan sajeroning hirarki Athonite:

  1. Great Lavra (Μεγίστη Λαύρα, Megísti Lávra)
  2. Vatopédi (Βατοπέδι or Βατοπαίδι)
  3. Iviron (Ιβήρων; ივერთა მონასტერი, iverta monasteri) - built by Georgians
  4. Hilandar (Χιλανδαρίου, Chilandariou; Хиландар) - Serbian
  5. Dionysiou (Διονυσίου)
  6. Koutloumousiou (Κουτλουμούσι)
  7. Pantokrator (Παντοκράτορος, Pantokratoros)
  8. Xiropotamou (Ξηροποτάμου)
  9. Zografou (Ζωγράφου, Зограф) - Bulgarian
  10. Dochiariou (Δοχειαρίου)
  11. Karakalou (Καρακάλλου)
  12. Filotheou (Φιλοθέου)
  13. Simonos Petra (Σίμωνος Πέτρα or Σιμωνόπετρα)
  14. Saint Paul's (Αγίου Παύλου, Agiou Pavlou)
  15. Stavropunikata (Σταυρονικήτα)
  16. Ksenofondos (Ξενοφώντος)
  17. Osiou Grigoriou (Οσίου Γρηγορίου)
  18. Esfigmenou (Εσφιγμένου)
  19. Saint Pasisirleimon's (Αγίου Παντελεήμονος, Agiou Pasisirleimonos; Пантелеймонов; or Ρωσικό, Rossikon) - Russian
  20. Konstamonitou (Κωνσταμονίτου)

Sketes utamaBesut

Panggonan wigatiBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut