Tuduhaké menu pokok
Kanggé kagunaan sanès, pirsani Napoleon (disambiguasi)

Kaisar Napoleon Bonaparte (15 Agustus 17695 Mèi 1821) dipunwiyosaken ing pulo Korsika saking sawijining kulawarga bangsawan lokal kanthi asma Napoleone di Buonaparte (ing basa Korsika, Nabolione utawi Nabulione). Salajengipun panjenenganipun ngadhaptasi asma Napoléon Bonaparte ingkang langkung mèmper Prancis.

Napoleon I
potret dawa kebak carita Napoleon wanji umur patangpulu, ing petinggi sragam putih lan biru meteng militèr. Panjenengané madeg ana ing tengah furnitur abad ka-18 kang duwé akèh kertas lan natap sajeroning panampilan. Rambuté Brutus gaya, dicukur cerak minangka cendak dawa ngarep lan tanga tengené nylinrp ana ing rompi
Kaisar Ing Prancis
Panjenengan 18 May 1804 – 11 April 1814
20 March 1815 – 22 June 1815
Pamakuthan 2 December 1804
Leluhur None (himself as First Consul of the French First Republic; previous ruling monarch was Louis XVI)
Panerus Louis XVIII (de jure in 1814)
King of Italy
Panjenengan 17 March 1805 – 11 April 1814
Pamakuthan 26 May 1805
Leluhur None (himself as President of the Italian Republic; previous ruling monarch was Emperor Charles V)
Panerus None (kingdom disbanded, next king of Italy was Victor Emmanuel II)
Lair (1769-08-15)15 Agustus 1769
Ajaccio, Corsica, France
Surud 5 Mèi 1821(1821-05-05) (umur 51)
Longwood, Saint Helena
Astana Les Invalides, Paris, France
Garini Joséphine de Beauharnais
Marie Louise of Austria
Putra Napoleon II
Jeneng dawa
Napoleon Bonaparte
Wangsa House of Bonaparte
Bapa Carlo Buonaparte
Ibu Letizia Ramolino
Agama Roman Catholicism (see Napoleon and religions)
Tapak tangan

Isi

Karir militèrBesut

 
Lukisan misuwur Napoleon Nglintasi Alpen, karyanipun Jacques-Louis David.

Panjenenganipun dados murid ing Akademi Militer Brienne taun 1779 ing yuswa 10 taun, kapinteranipun marakaken Napoleon lulus akademi ing yuswa 15 taun. Karir militèripun nanjak kanthi rikat sasampunipun panjenenganipun kasil numpes karusuhan ingkang dipundhalangi kaum panyengkutung royalis kanthi cara ingkang banget ngagetaken: nembakaken meriam ing kitha Paris saking nginggil menara. Prastawa punika dumadi taun 1795 nalika Napoleon yuswa 26 taun. Manéka perang ingkang dipunmenangaken ing antawisipun nglawan Austria lan Prusia.

Wekdal kajayanBesut

Ing wekdal kajayanipun, Napoleon Bonaparte nguwaosi mèh sadaya dhataran Éropah kanthi cara diplomasi ugi paperangan. Ing antawisipun inggih punika Walandi kanthi dipunangkatipun rayinipun Louis Napoleon,Spanyol kanthi dipunangkatipun Joseph Napoleon, Swedia kanthi dipunangkatipun Jenderal Bernadotte minangka raja ingkang salajengipun khianat, sapérangan ageng wewengkon Italia ingkang dipunrebat saking Austria lan Polen kanthi dipunangkatipun Joseph Poniatowski minangka wali nagari Polen.

Ugi pirsaniBesut

Pranala njawiBesut