Santo Nikolas saka Myra

Nikolas saka Myra utawa kang biyasa uga karan kanthi asma Santo Nikolas iku sawijining biskop kang misuwur banget asal saka Myra.[1] Panjenengané naté dikunjara nalika pamaréntahan Kaisar Dioklesianus.[1] Nikolas iku santo pangayom Rusia, para pelaut lan bocah-bocah.[1] Ing dina péstané ing tanggal 6 Dhésèmber, panjenengané ngasta manéka bebungah kanggo bocah-bocah.[1] Santo Nikolas dikenal minangka santo kang apik atiné lan amarga saka iku dadi misuwur.[1] Ana carita ngenani panjenengané kang nulungi telu prawan kanthi maringi dhuwit supaya bisa nikah.[1][2] Amarga apik atiné, Nikolas didadèkaké wong suci.[2] Ana pihak kang mratélakaké yèn sisa-sisa jenazahé duwé kamampuan nambani kanthi ajaib, saéngga wusanané dicolong saka pasaréyané ing nagara asalé.[2] Pituduh historis pisanan kang mesthi ngenani Nikolas ana ing gréja S. Priskus lan S. Nikolas kang diadegaké déning Kaisar Yustinianus ing Konstantinopel.[1] Pakurmatan marang santo iki nyebar lan kerangka jenazahé dipindhah menyang Bari, Italia Kidul.[1] Figur Santa Claus kang membawa bebungah pada saat Natal merupakan sekularisasi tokoh Nikolas kang sebenarnya.[1]

RujukanBesut

  1. a b c d e f g h i Adolf Heuken SJ. 2005, Ensiklopedi Gréja: jilid N-Ph. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. hlm. 35.
  2. a b c Meg Cabot. 2005, Holiday Princess. Jakarta: Gramedia. hlm. 119.