Opor minangka salah sawijining jinis panganan sing dimasak lan diolah nganggo santen saka Indonesia, utamane saka Jawa Tengah . [1] Ing Indonesia istilah opor nuduhake cara masak ing santen. Opor minangka panganan sing populer kanggo lebaran utawa Idul Fitri, biasane dipangan karo ketupat lan sambal goreng ati ( ati sapi ing sambal). Ing Yogyakarta pitik utawa endhog asring dipangan nganggo gudeg lan sega.

Opor
Opor Ayam Telur Pindang.JPG
Opor ayam telur, braised chicken and eggs in coconut milk, the most common type of opor
Panggonan asalIndonesia
Tlatah utawa prajaCentral Java, East Java, Nationwide
Olah-olahan nasional gegayutanIndonesia
Woworan pokokVarious ingredients cooked in coconut milk and spices
Buku masakan: Opor  Médhia: Opor

Bahan utamane yaiku daging (pitik, endhog utawa daging sapi) sing dimasak ing santen klapa campuran bumbu arupa gula aren, serai, godhong jeruk nipis, bawang putih, bawang, candlenut, lada ireng, lengkuas, ketumbar, lan minyak goreng . Daginge dikuleni ing geni cilik nganti mateng lan santen kenthel. Opor duwe warna putih lan konsistensi kaya santan kaya banyu. Panganan liyane sing padha yaiku sayur lodeh, gulai lan kari, amarga kabeh nggunakake santen. Nanging, opor ora nggunakake rempah-rempah sing kurang, lan ora ana mrica kunir lan lombok nggawe opor njaga warna kaya susu klapa sing putih.

VarianBesut

Opor sing paling umum yaiku opor ayam (opor ayam), sanajan bahan liyane uga bisa dimasak minangka opor. Opor daging ( daging sapi ), opor bebek (bebek), opor telur (endhog pitik rebus), lan opor tahu ( tahu ) minangka conto variasi opor.

Deleng ugaBesut

  1. Patrick Witton and Mark Elliott (2003), Lonely Planet Indonesia. Lonely Planet Publications, p. 108