Tuduhaké menu pokok
Flag of Sicily
Lokasi Regione Sicilia (mawa tandha abang) ing Italia

Sisilia (basa Italia: Sicilia) iku laladan otonomi Italia lan pulo gedhé dhéwé ing Segara Tengah, kanthi jembar wewengkon 25.703 km² lan 4.968.991 sing ndunungi.

Kutha-kutha ing SisiliaBesut

Kutha-kuthaa wigati ing Sisilia ya iku sang kutha krajan regione, Palermo lan kutha krajan-kutha krajan provinsi ya iku Catania, Messina, Siracusa, Trapani, Enna, Caltanissetta, Agrigento, Ragusa. Kutha-kutha liyané kang misuwur ya iku Cefalù, Taormina, Bronte, Marsala, Corleone, Castellammare del Golfo Francavilla di Sicilia, lan Abacaenum (saikiTripi).

GéografiBesut

 
Citra satelit Sisilia

Gunung geni Etna dumunung ing cedhak Catania. Kapuloan Eolie ing sisih lor kanthi administratif péranganing Sisilia, sarta Isole Egadi ing sisih kulon, Kapuloan Ustica ing kulon-lor, lan Kapuloan Pelagia ing sisih kidul-kulon.

Sisilia kawentar sajeroning rong milenia minangka laladan pengasil woh-wohan: Olive (zaitun) lan anggur iku kasil agrikultur Sisilia liyané. Pertambangan ing dhistrik Caltanissetta dadi laladan kang ngasilakésulfur kang gedhé ing pungkasan abad angka 19, nanging tansaya mudhun wiwit taun 1950-an.

TransportasiBesut

DharatBesut

Jaringan dalan tol ana ing pulo iki, sapérangan wujud kreteg amarga tlatahé kang dumadi saka dhataran kang akè bukité.

SepurBesut

Sisilia kahubung karo ujung Italia liwat jaringan sepur kang dilayani déning perusahaan Trenitalia. Sepuré kudu diunggahaké menyang kapal feri dhisik kanggo nyebrang antar pulo.

UdaraBesut

Sisilia dihubungkan liwat udara déning Papan Anggegana Internasional Palermo lan Papan Anggegana Catania-Fontanarossa. Liyané iku uga ana papan anggegana regional kang cilik ing Trapani, Pasisirlleria lan Lampedusa.

KasenianBesut

Sisilia kaloka minangka panggonan seni: akèh juru gurit lan juru nulis dilairaké ing tlatah iki, antarané Luigi Pirandello, Giovanni Verga, Salvatore Quasimodo, Gesualdo Bufalino lan Ignazio Buttitta.

BasaBesut

Sapérangan sing ndunungi Sisilia nganggo basa Italia lan basa Sisilia.

Pranala njabaBesut


Eropah | Italia | Sisilia (Sicilia)
Agrigento | Caltanissetta | Catania | Enna | Messina | Palermo | Ragusa | Siracusa | Trapani