Taman Nasional Karimunjawa

Taman Nasional Karimunjawa yaiku gugusan kapuloan kang cacahé 22 pulo kang papané ana ing Segara Jawa, duwé amba 111.625 Ha.[2] Taman Nasional Karimunjawa dikukuhaké dadi Cagar Alam Segara karo SK Menhut No.123/Kpts-II/1986 kang sabanjuré nalika taun 1999 nanggo Dudutan Menhutbun No.78/Kpts-II/1999 Cagar Alam Karimunjawa lan perairan kiwa-tengené kang ambané 111.625 Ha diowah dadi Taman Nasional kanthi jeneng yaiku Taman Nasional Karimunjawa.[2] Taun 2001 separo ambané kawasan Taman Nasional Karimunjawa yaiku ambané 110.117,30 Ha dikukuhaké dadi Kawasan Pelestarian Alam Perairan nanggo Dudutan Menhut No.74/Kpts-II/2001.[2] Permasalahan kang ketok ana ing pengelolaan kawasan iki yaiku perlindungan ékosistem perairan segara.[2] Perkara iki disebabake amarga kawasan Karimunjawa dadi salah siji saka telu pusat perikanan kang dadi andalan ana ing Jawa Tengah, lan faktane yaiku setengah saka penduduk Karimunjawa kang jumlahe punjul 8.800 jiwa duwé pakaryan dadi warigaluh kang nggantungake uripé marang sumber daya perikanan.[2] Mula saka iku sumber daya perikanan dadi andalan ana ing pengembangan perekonomian ing kawasan iki.[2] Permasalahan kang ana yaiku disebabake amarga ana ing pamanfaatane sumber daya perikanan kang cenderung over mligi ana ing iwak jinis pelagis cilik, usaha penangkapan iwak kang ngrusak ékosistem terumbu karang yaiku kanthi nganggo apotas utawa sianida lan uga jaring kang bisa ngrusak terumbu karang.[2] Saiki Taman Nasional Karimunjawa dikelola déning Balai Taman Nasional Karimunjawa kanthi tugas mligi yaiku pengelolaan ékosistem kawasan Taman Nasional Karimunjawa kanggo tujuan konservasi Sumber Daya Alam Hayati lan Ekosistem miturut peraturan perundangan kang berlaku.[2]

Taman Nasional Karimunjawa
IUCN kategori II (taman nasional)
PernahKapuloan Karimunjawa, Kabupatèn Jepara, Jawa Tengah, Indonésia
Kutha cedhak dhéwéJepara
Amba250
Laladan110.117 hektare (kalebu daratan)[1]
Dikukuhaké2001
Bebadan pamaréntahanKementrian Kehutanan

Cathetan sukuBesut

  1. "Ministry of Forestry: Karimunjawa National Park (Indonesian)". Kementrian Kehutanan Republik Indonesia. Dibukak ing 2010-01-18.
  2. a b c d e f g h Taman Nasional Karimunjawa, Jepara Indonesia www.tn-karimunjawa.net