Wangsa Syailéndra

(Kaelih saka Wangsa Syailendra)

Wangsa iki milut agama Buda Mahayana lan nguwasani Karajan Mataram Kuna wiwit taun 752 M. Leluhur dinasti utawa wangsa Syailendra iki dinuga saka daratan Indocina (saiki Kamboja dan Vietnam kidul).

Raja-rajaBesut

Jeneng raja-raja saka Wangsa Syailendra iku katulis ing prasasti Ligor, prasasti Nalanda lan prasasti Klurak.

  • Bhanu (752-775), raja pertama lan pendiri Dinasti Syailendra
  • Wisnu (775-782), Candhi Borobudur wiwit dibangun
  • Indra (782-812), nyerang lan ngalahake Karajan Chenla (Kamboja), uga nguwasani kraton iku nganti 12 taun
  • Samaratungga (812-833), Candhi Borobudur rampung dibangun
  • Pramodhawardhani (833-856), nikah karo Rakai Pikatan saka Dinasti Sanjaya
  • Balaputradewa (833-850), nyingkir wonten ing kraton Sriwijaya

Uga delengenBesut