Wangsa Sanjaya

Wangsa Sanjaya iku siji dinasti sing kuwasa ing Karajan Medang periode Jawa Tengah (utawa biyasa karan Karajan Mataram Kuna).

Candhi Prambanan, salah siji tilas Wangsa Sanjaya.

Asal-UsulBesut

Istilah Wangsa Sanjaya kawanuhaké déning sejarawan Dr. Bosch sajeroning karangané kanthi irah-irahan Sriwijaya, de Sailendrawamsa en de Sanjayawamsa (1952). Disebutaké yèn ing Karajan Medang ana loro dinasti sing kuwasa, ya iku dinasti Sanjaya lan Sailendra.

Istilah Wangsa Sanjaya tegesé jeneng pendhiri Karajan Medang, ya iku Sanjaya sing maréntah watara taun 732. Dinasti iki nganut agama Hindhu aliran Siwa, lan kiblaté marang Kunjaradari ing tlatah India.

Pratélan Para RajaBesut

Pratélan para raja Medang sadurungé Dyah Balitung sing katulis sajeroning prasasti Mantyasih miturut téyori Bosch ya iku pratélan para raja Wangsa Sanjaya, sisan uga silsilah kulawarga wiwit saka Sanjaya nganti Balitung.

Para raja mau ya iku:

Uga delengenBesut

KapustakanBesut

  • Marwati Poesponegoro & Nugroho Notosusanto. 1990. Sajarah Nasional Indonesia Jilid II. Jakarta: Balai Pustaka
  • Slamet Muljana. 2006. Sriwijaya (terbitan ulang 1960). Yogyakarta: LKIS