William Harvey (lair 1 April 1578 – pati 3 Juni 1657 ing umur 79 taun) inggih punika dhokter ingkang njlèntrèhaken sistem peredaran rah ingkang dipunpompa déning jantung dhateng badanipun manungsa.[1][2] William Harvey lair ing kutha Folkstone, Inggris.[2] Karyanipun ingkang misuwur ingkang awujud buku kanthi irah-irahan An Anatomical Treatise on the Movement of the Heart and Blood in Animals (Gerak otomatis anatomi jantung lan getih kéwan]] dipunterbitaken taun 1628.[2] Buku punika dados buku ingkang awrat tumraping sajarah fisiologi ing donya. Buku punika dados “titik mula” lairipun ngèlmu fisiologi modhèren.[2]

William Harvey
William Harvey 2.jpg
William Harvey
Lair1 April 1578
Folkestone
Pati3 Juni 1657(1657-06-03) (umur 79)
Roehampton
BangsaEnglish
Kondhang ingSystemic circulation
Karièr ngèlmiah
BabaganPangobatan
Psikologi
Juru pamrayogya dhoktoralHieronymus Fabricius

Werdinipun jasanipun William Harvey inggih punika sampun damel lelandhesan ingkang njlèntrèhaken kados pundi makarya badhanipun manungsa.[1] Wiwitanipun Harvey gadhah pamanggih bab sirkulasi getih punika kanthi damel etangan miturut cara arithmatik ingkang prasaja kemawon.[1] Panjenenganipun gadhah pangira-ira manawi cacahipun getih ingkang dipunpancaraken déning saben denyut jantung inggih punika watawis 2 ons.[1] Amargi jantung punika gadhah ping 72 denyutan saben menit, cacahipun saged dipunetang dados 540 pon getih dipunpancarae saben jam dhateng aorta.[1] Nanging cacahipun ingkang 540 pon punika langkung saking abot badhanipun manungsa ingkang normal.[1] Amargi punika tumraping Harvey, getih ingkang sami saged tetep anggènipun muter nglewati jantung.[1] Sasampunipun ngrumusaken hipotesa punika, sadangunipun sangang taun panjenenganipun nglaksanakaken percobaan-percobaan kanggé neliti sistem ilinipun getih (peredaran darah).[1]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f g h [Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sajarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  2. a b c d [1] dipunundhuh tanggal 24 Juni 2011)

Cithakan:Stut

Pranala njawiBesut