Koordhinat: 31°46′27″N 35°10′32″E / 31.77417°N 35.17556°E / 31.77417; 35.17556

Yad Vashem (Ibrani יד ושם) utawa uga diarani ing Basa Inggris Holocaust Martyrs' and Heroes' Remembrance Authority ("Pèngeten Martir Holocaust lan Pahlawané") – iku monumèn resmi Israèl marang para kurban Holocaust sing diadegaké ing taun 1953 mawa Undhang-Undhang Pèngetan sing ditampa déning Knesset, parlemèn Israèl. Asal mula jeneng iki dijupuk saka sawijining ayat Alkitab:

Jerusalem, view at Yad Vashem museum.JPG
Gerbang mlebu Yad Vashem
"Pangandikané Allah marang wong sing kaya mangkono mau mengkéné, "Manawa kowé ngurmati asma-Ku srana netepi dina Sabbat, lan manawa kowé nglakoni pagawéan sing gawé renaning penggalih-Ku, sarta kalawan setya ngugemi janji-Ku, jenengmu bakal kacathet ana ing Pedaleman-Ku lan ana ing antarané umat-Ku." (Kitab Yésaya 56:5-6)

Ing basa Ibrani, "jenengmu bakal kacathet ana ing Pedaleman-Ku" iku padanané yad va-shem. Gedhong iki pernahé ana ing Yerusalem lan kasusun saka sawijining kamar pèngetan, musiyum sajarah, gladri kagunan, wisma asma, arsip, "Lebak Komunitas Sirna", sinagoga lan punjer édukasi. Kajaba iku wong non-Yahudi sing nylametaké wong-wong Yahudi nalika Holocaust, lan lumrahé mawa risiko dhuwur, dimulèni déning Yad Vashem mawa gelar "Para Budiman Antarané Bangsa-Bangsa".

Pranala njabaBesut