Tuduhaké menu pokok

Holocaust (saka basa Yunani: holokauston kang tegesé "pisungsung pangurbanan kang diobong "), uga kaloka minangka (Ha)-Shoah (Ibrani: השואה), Churben (Yiddish: חורבן) iku genosida sistematis kang dilakoni Jerman Nazi marang warna-warna golongan ètnis, kaagamaan, bangsa, ing jaman Perang Donya II.

Bangsa Yahudi ing Éropah minangka kurban-kurban utama sajeroning Holocaust, kang ingaran kaum Nazi minangka "solusi pungkasan masalah Yahudi". Cacahing kurban Yahudi lumrahé ingaran watara enem yuta jiwa. Genosida kang diciptakaké déning Adolf Hitler iki ditindakaké kanthi cara panémbakan, panyiksan, lan nganggo gas racun, ing sajeroning kampung Yahudi lan Kamp konsèntrasi.

Saliyané kaum Yahudi, golongan-golongan liyané kang dianggep kaum Nazi "ora disenengi " antarané bangsa Polen, Ruslan, suku Slavia liyané, panganut agama Katulik Roma, wong cacat, wong cacat méntal, homosèksual, Saksi-Saksi Yehuwa (Jehovah's Witnesses), wong kuminis, suku Gipsi (Wong Rom lan Sinti) lan lawan-lawan pulitik. Wong-wong mau uga ditangkep lan dipatèni. Yèn digunggung kalebu wong-wong iki mau cacahing kurban Holocaust bisa nganti 9-11 yuta jiwa.

RujukanBesut


Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut