Amenhotep III

Amenhotep III ingkang gadhah pamaréntahan kirang langkung 40 taun ing Dinasti 18 sajarah Mesir minangka satunggaling périodhe ingkang saé piyambak lan makmur. Simbah saking Amenhotep III, inggih punika Tuthmosis III, ingkang naté kasebat dados Napoleon saking Mesir kina, piyambakipun gadhah kakuwaosan militèr ing Suriah Mesir, Nubia lan Libya.

Relief Amenhotep III

Sajarah Amenhotep IIIBesut

Amenhotep (utawi heqawaset) inggih punika asma-asma lair raja-raja, ingkang gadhah makna Amun utawi remen, Panguasa Thebes ing tahta-É inggih punika Nu-Maat-Re, ingkang gadhah makna Kasaéan inggih punika Tuhan Re. Lair Amenhotep III minangka kaajaiban ingkang dipungambaraken ing relief ing sisih wétan Candhi Luxor. Dipunbangun déning Amenhotep III, papan punika dipundamel kanggé Amun. Nanging, nggambaraken déwa pancipta, Khnum saking Elephantine (ing Aswan ingkang modhèren kaliyan endhas domba jaler, gadhah wangun lare lan ka ing ruji tembikar ing ngandhap tingalan Dewi Isis. Para déwa Amun salajengipun dadosaken ibu Amenhotep III kaliyan Thoth, déwa kawicaksanan, sapanunggalipun punika Amun wonten ing ngajeng dewi Hathor lan Mut.[1]

Kulawarga lan sadhèrèk saking Amenhotep IIIBesut

Bapakipun Amenhotep III inggih punika Tuthmosis IV inggih punika salah satunggalipun raja lan ratu, Mutemwiya. Amenhotep III saged minggah takhta Mesir nalika taksih timur inggih punika ing yuswa 12 taun.

GladriBesut

Cathetan sukuBesut

  1. www.panhistoria.com(dipuntingali tanggal 21 September 2011)