André-Marie Ampère

André-Marie Ampère iku ahli fisika lan matematika saka Perancis. André-Marie Ampère lumrahé dikenal amarga salah sijiné penemu utama saka Gaya Elektromagnetik lan Elektrodinamis. Salah siji saka jenenge, "Ampere" dikangge Ékan Internasional SI gawé njenengi kuwat arus listrik, Ampere, sing lambange "A".

André-Marie Ampère
André-Marie Ampère (1775-1836)
Lair(1775-Cithakan:NOMORBULAN-20)20 Januari 1775
Parish of St. Nizier, Lyon, France
Pati10 Juni 1836(1836-06-10) (umur 61)
Marseille, Prancis
PadununganPrancis
KabangsanPrancis
BabaganFisika
InstitusiBourg-en-Bresse
École Polytechnique
Misuwur amargaAmpere's Law

Mangsa cilikanBesut

Ampère dilairaké ing Lyon, Prancis tanggal 20 Januari 1775 lan séda ing Marseille tanggal 10 Juni 1836. Mangsa cilikan lan ngancik diwasa manggon ing padunungan kulawarga ing Poleymieux-au-Mont-d'Or cedhak Lyon. Ramané wiwit ngajari Basa Latin, nganti nggraita yèn kasenenganè bocah iki pasinaon matématika. Pemuda Ampère, banjur nerusaké manèh pasinaon basa Latiné supaya nggampangaké nyinaoni karyaEuler lan Bernoulli.

RujukanBesut

WacanBesut

  • Ampère, André-Marie (1875). André-Marie Ampère - Correspondance et souvenirs de 1805 à 1864 (in French). Paris: J. Hetzel. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help)CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  • Hofmann, James R. (1996). André-Marie Ampère. Cambridge University Press. ISBN 0-521-56220-1. OCLC 34723577.
  • O'Reilly, Michael Francis (1909). Makers of Electricity. New York: Fordham University Press. pp. 232–257. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help)
  • Williams, L. Pearce (1970). "Ampère, André-Marie". Dictionary of Scientific Biography. 1. New York: Charles Scribner's Sons. pp. 139–147. ISBN 0684101149.

Taun-taun AkhirBesut

André-Marie Ampère pati lan dikubur ing Marseille ing Kuburan Montmartre, Paris. Tugas akir Ampere, ditampilné ing anumerta, Essai sur la philosophie des sciences, ou exposition analytique d'une classification naturelle de toutes les connaissances humaines,("Essay bebagan filsafat ngèlmu utawa eksposisi analitis iku klasifikasi alam kawruh manungsa").

Pranala njabaBesut

Cithakan:EB1911