Antonin Gregory Scalia​ (lair: 11 Maret 1936, tutup yuswa: 13 Pèbruwari 2016) iku sawijining pokrul, ahli ukum, pejabat pamaréntah, lan akadhemisi saka Amérikah Sarékat. Panjenengané mengku jabatan minangka Hakim Mahkamah Agung Amérikah Sarékat wiwit taun 1986 nganti tutup yuswané ing taun 2016. Panjenengané misuwur minangka pakar kang nyèlèhaké dhasar-dhasar prenahé orisinalis lan tèkstualis ing suwiwi konservatif Mahkamah. Amrih ngrikataké gerakan orisinalis lan tèkstualis sajroning ukum ing Amérikah, mula panjenengané misuwur minangka juru ukum kang wigati ing abad ka-20. Tundhoné Scalia kanugrahan Presidential Medal of Freedom ing taun 2018.

Antonin Scalia
Portrait of Antonin Scalia, Associate Justice, U.S. Supreme Court
Associate Justice of the Supreme Court of the United States
Linggih
26 Sèptèmber 1986 – 13 Fèbruwari 2016
DicalonakéRonald Reagan
Kang sadurungéWilliam Rehnquist
Kang sawiséNeil Gorsuch
Judge of the United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit
Linggih
17 Agustus 1982 – 26 Sèptèmber 1986
DicalonakéRonald Reagan
Kang sadurungéRoger Robb
Kang sawiséDavid Sentelle
United States Assistant Attorney General for the Office of Legal Counsel
Linggih
22 Agustus 1974 – 20 Januwari 1977
PrésidhènGerald Ford
Kang sadurungéRoger C. Cramton
Kang sawiséJohn Harmon
Rerincèn dhiri
LairAntonin Gregory Scalia
(1936-03-11)Maret 11, 1936
Trenton, New Jersey, U.S
PatiFèbruari 13, 2016(2016-02-13) (umur 79)
Shafter, Texas, U.S.
SisihanMaureen McCarthy (o. 1960)
Anak9 (including Eugene)
WiyataGeorgetown University (BA)
Harvard University (LLB)
PangajiPresidential Medal of Freedom (ribbon).png Presidential Medal of Freedom (2018)
Tandha tanganA cursive, not particularly legible "Antonin Scalia"

Babad uripBesut

Scalia lair tanggal 11 Maret 1936 ing Trenton, New Jersey.[1] Bapaké kang asma Salvatore Eugene Scalia (1903-1986) iku sawijining imigran Itali asal saka Sommatino, Sisilia. Bapaké iku lulus saka Rutgers University, nuli panjenengané dadi mahasiswa pascasarjana ing University of Columbia lan dadi pegawé nalika lairé anak sepisanané.[2] Salvatore Scalia nuli bakalé dadi profésor basa Roman ing Brooklyn College, ya iku sawijining papan kang ndadèaké pribadiné dadi pangenut téori sastra formalis.[3] Ibuné Antonin Scalia kang asma Catherine Louise (née Panaro) Scalia (1905-1985) lair ing Trenton saka wong tuwa imigran Itali lan panjenengané makarya minangka guru ing sekolah dhasar.[2][4]

Ing tanggal 10 Sèptèmber 1960, Scalia krama karo Maureen McCarthy ing gréja St. Pius X ing Yarmouth, Massachusetts.[5] Karoné pethukan nalika kencan ing Harvard Law School. Maureen nalika iku isih mahasiswa sarjana ing Radcliffe College, déné dhèwèké iku nuli antuk gelar jroning basa Inggris.[2]

Scalias nuli nduwèni anak cacah sanga, ya iku lanang cacah lima lan wadon cacah papat.[2] Anaké sing lanang cacah loro ya iku Eugene Scalia lan John Scalia dadi pokrul[6], nuli Eugene dadi Sekretaris Buruh sajroning administrasiné Trump.[7] Paul Scalia dadi pandhita Katulik, Matthew Scalia mlebu ing karir militèr, lan Christopher Scalia dadi panulis. Déné anak wadoné Scalia kang cacah papat - Catherine, Ann, Margaret, lan Mary - omah-omah lan nduwèni kulawarga. Miturut Scalia, Maureen nggedhèkaké anaké kang cacah sanga iku "kalawan sethithik campur tanganku (anggoné ngopèni anak)".[8] Kulawargané manggon ing McLean, Virginia, prenahé ing pinggirané Washington D.C.[2]

Scalia uga nyambung kekancan karo Hakim Agung Ruth Bader Ginsburg, kang misuwur minangka anggota sewiwi liberal pangadilan. Karoné tau nekani opera kanthi bebarengan lan uga katon bebarengan ing dhuwur panggung minangka supernumerary ana sajroning prodhuksi Ariadne auf Naxos ing Opera Nasional Washington taun 1994.[2] Ginsburg uga mitrané Scalia ing D.C. Circuit. Scalias lan Ginsburg uga dhahar bebarengan saben Malem Warsa Énggal.[2]

Scalia iku uga tukang beburu kang prigel.[9] Panjenengané tau ngajari Justice Elena Kagan carané beburu,[10] déné karoné iku beburon bèbèk, manuk, rusa, lan kidang.[11]

PawiyatanBesut

Panjenegané iku sawijining pangenut agama Katulik kang taat, mula panjenengané kuliah nuli nampa gelar sarjana ing University of Georgetown. Panjenengané nuli nampa gelar hukum saka Harvard Law School lan sasuwéné nem taun ing firma hukum Cleveland, banjur dadi profésor hukum ing University of Virginia. Ing wiwitané taun 1970-an, panjenengané ngayahi wajib ing pamaréntahané Nixon lan Ford kang tundhoné dadi Asistèn Jeksa. Sapérangan gedhé wektuné dipigunakaké kanggo mulang ing University of Chicago, déné panjenengané iku minangka salah sawijining panasékat fakultas kapisan saka Federalist Society kang isih enom. Ing taun 1982, Présidhèn Ronald Reagan ngangkat Scalia minangka hakim ing Pangadilan Bandhing Dhistrik Columbia. Ing taun 1986, panjenengané diangkat déning Reagan menyang Mahkamah Agung.

Buku anggitané Antonin ScaliaBesut

RujukanBesut

  1. Molotsky, Irvin; Times, Special To the New York (1986-06-18). "The Supreme Court: Man in the News; Judge with Tenacity and Charm: Antonin Scalia". The New York Times (ing basa Inggris). ISSN 0362-4331. Dijupuk 2020-02-10. 
  2. a b c d e f g Biskupic, Joan. (2009). American original : the life and constitution of Supreme Court Justice Antonin Scalia (ed. 1st ed). New York: Sarah Crichton Books/Farrar, Straus And Giroux. ISBN 978-0-374-20289-7. OCLC 317928633. 
  3. Talbot, Margaret. "Supreme Confidence". The New Yorker (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-10. 
  4. Library, C. N. N. "Antonin Scalia Fast Facts". CNN. Dijupuk 2020-02-10. 
  5. Driscoll, Sean F. "Scalia wed on Cape in 1960". capecodtimes.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-10. 
  6. "Growing Up Scalia: How the Late Supreme Court Justice Raised His Children". Time (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-10. 
  7. Ackerman, Andrew (2019-09-26). "Senate Confirms Eugene Scalia as Labor Secretary". Wall Street Journal (ing basa Inggris). ISSN 0099-9660. Dijupuk 2020-02-10. 
  8. "Growing Up Scalia: How the Late Supreme Court Justice Raised His Children". Time (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-10. 
  9. Inquirer, Allan B. Schwartz, For the. "Medical mystery: Could Supreme Court justice’s death have been prevented?". https://www.inquirer.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-10.  Pranala njaba ing |website= (pitulung)
  10. Eaton, Elizabeth S. "Kagan recalls warm relationship with Scalia". azcentral (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-10. 
  11. Franke-Ruta, Garance (2013-06-30). "Justice Kagan and Justice Scalia Are Hunting Buddies—Really". The Atlantic (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-10.