B. M. Diah

B. M. Diah utawa Burhanuddin Mohammad Diah ya iku sawijiné tokoh pers, sudagar, diplomat, lan uga tokoh satriya saka Indonésia. Burhanuddin iku lair ing kutha Banda Acèh, surya 7 April 1917 – lan tilar donya ing kutha Jakarta, 10 Juni 1996. Salah sawiji bisnis ingkang sumérep ya iku Kalawarta Merdeka misuwur ana ing pulo Sumatra.

Burhanuddin Mohammad Diah
BM Diah.jpg
B. M. Diah, sawijiné jurnalis Indoneésia
Jurnalis Indonésia 1
PrésidhènSoekarno
Rerincèn dhiri
Lair(1917-Cithakan:NOMORBULAN-07)7 April 1917
Indhonésia Banda Acèh, mangsa Indonésia
PatiOktober 6, 1996
Indhonésia Jakarta, Indonésia
AgamaIslam
Tandha tangan

Sajarah saka B. M. DiahBesut

B.M. Diah gadhah jeneng asli Burhanuddin. Bapakke Burhanuddin gadhah asma Mohammad Diah, asal tetenggeré saka kabupatèn Barus, Sumatera Utara. Bapakké uga makarya ana ing Kabupatèn Acèh Kulon, dadi pagawé pajeg lan uga pangalih wasa. Banjur Burhanuddin maringi tambahan asma Mohammad Diah ing jenengé piyambak.

Dhamel kalawarta MerdekaBesut

Burhanuddin miwiti akrab marang Herawati nalika taksih nyambut gawé ana ing Radio Hosokyoku. Heraawati iku ugas sawijiné pranata wicara saka radio mau ingkang sampun tilar saka pawiyatan jurnalistik lan sosiologi ing Amérikah Sarékat. Banjur surya 18 Agustus 1942 Burhanuddin kaliyan Herawati miwiti jejodhoan utawa rabi. 

Nalika surya 1 Oktober 1945 B.M. Diah uga dhamel Harian Merdeka. Burhanuddin  uga mimpin redhaksi, Joesoef Isak dadi wakil pimpinan redhaksi, dan Rosihan Anwar dadi redaktur. 

PanghargyaanBesut

B. M. Diah uga olèh diparingi panghargyaan amarga kasil saka makaryane kanggo Indhonesia. Panghargiaan iku kaya ta:

  • Bintang Mahaputra Utama saka Présidhèn Soeharto (nalika wanci 10 Mèi 1978)
  • Piagam penghargiaan lan Medali Perjuangan Angkatan '45 dari Dewan Harian Nasional Angkatan '45 (nalika wanci 17 Agustus 1995)

Kaca pranalaBesut