Basa Malayu Ambon

(Kaelih saka Basa Melayu Ambon)
Cithakan:Infobox Language/IPA notice

Basa Malayu Ambon atawa kang sok disebuté basa Ambon ya iku jinis dhialék basa Malayu kréol atawa Malayu Pasar kang dituturaké ing wewengkon Ambon Provinsi Maluku[1][2][3]. Basa iki kanggo basa komunikasi padinan ing kutha-kutha lan désa-désa ing Maluku, kalebu ing Pulo Séram, Lease, Buru, Kepuloan Kei, Tanimbar, lan pulo-pulo cilik liyané.

Basa Ambon
Bahasa Ambon Hari-Hari
Dituturaké ing Provinsi Maluku, Kampung Ambon Jakarta, Suriname lan Walanda
Wilayah Maluku
Gunggung panutur Panutur asli: 2 yuta wong
gunggung antarané 2-2,5 yuta wong
Ranking Ora kalebu ing 100 sing paling akèh
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Sistem tulisan Latin
Kodhe basa
ISO 639-1 None
ISO 639-2 Cithakan:Infobox Language/SIL14
ISO 639-3 abs

Basa Ambon iki sujarahé muncul sebab mbiyéné ing abad kaping 16, akèh bangsa-bangsa Éropa dagang ing sekubengané Ambon. Ana uga bangsa liyané kayadéné Malayu, Jawa, Bugis, lan Makasar kang teka kanggo ngedagang ing Ambon. Khusus basa antara nalika jaman iku dienggo rupa basa Malayu kang ndhuwéni ciri lan pola dhéwék cécék karo wong ing kana. Basa Malayu sumebar banget ing Ambon nalika ana misionaris Éropah kanggo nerjemah kitab Injil lan basa antara nyebaraké agama Kristen[2].

Conto tembungBesut

Bakalai “Gelut”.

Balayar “Ngelayar”.

Taangka “Keangkat”.

Bamaki “Misuh”[2].

Barnang tu bai "Nglangi iku becik".

RujukanBesut

  1. COLLINS, JAMES T. (1992). "STUDYING SEVENTEENTH-CENTURY AMBONESE MALAY: EVIDENCE FROM F. CARON'S SERMONS (1693)". CAKALELE. VOL. 3: 99.
  2. a b c Tetelepta, J. dkk (1984). Struktur Bahasa Melayu Ambon. Jakarta: Depdikbud.
  3. "Malay, Ambonese". Ethnologue. Dibukak ing September 27, 2017.