Tuduhaké menu pokok
Cacingen

Cacingen ya iku wujud masalah keséhatan kang penangané perlu temenanan kususé ing wewengkon tropis kaya ta ing nagara Indonésia, amarga akèh penduduk kang kena lelara cacingen.[1] Lelara iki bisa ngakibataké muduné daya tahan awak lan ganggu pertumbuhané anak, amarga cacing jikuk sari panganann kang wigati kanggo awak, kaya ta protéin, karbhohidrat lan dat wési kang bisa nyebapaké anemia, Cacingen disebpaké amarga terinfèksi cacing kremi.[1] Infèksi cacing kremi baisané kadadéan saka 2 tahap ya iku endhog saka cacing kremi pinda saka anus penderita marang klambi, sepré utawa banyu kang diombé.[2] Banjur saka klambi endhog cacing pindhah marang tangan anak-anak liyané lan nèmpèl ing panganan kang mlebu ana ing wetengé penderita.[2] Endog cacing bisa uga kawur amarga angin lan mlebu ana ing awak.[2]

Akèh wong padha nganggep penykit cacingen minangka penykit kanti sepélé, nanging miturut panalitèn bisa nyebapaké IQ Loss. IQ Loss ya ikumiduné kemampuan anggoné mikir kang salah sijiné diakibataké kurangé nutrisi, penyebapé ya iku nutrisi kang dibutuhaké déning utek dikuras déning cacing-cacing kang ana ing jero weteng. Mangka bakal ngakibtaké utek bakal garing lan pertumbuhan neuron bakal keganggu. Iki bakal ngakibataké préstasi anak bakal midun.[2]

Cacing Kang Isa Nyebapaké LelaraBesut

Sakliyné nyerang anak-anak, lelara cacingen uga bisa nyerang wong kang wis diwasa, iku kabèh disebapaké pola urip kang ora séhat. Anata cacing kang bisa nyebapaké peyakit ing manungsa ya iku:

  1. Cacing Gelang (Ascaris lumbricoides)
  2. Cacing Cambuk (Trichuris trichiura)
  3. Cacing kremi (Enterobius vermicularis utawa Oxyuris vermicularis)
  4. Trematoda[2]

Tandha-tandha Lelara CacinganBesut

  • Cacing Gelang

Cara panularan lelara gelang ya iku léwat endhog cacing kang mlebu mèlu pakanan. Ing jero usus alus endhog cacing bakal netes, lan metu larva kng bisa nembus usus, mèlu iliné getih maring jantung banjur maring patu-paru Larva ngrangsang laring sahengga bisa nyebapaké watuk lan bisa mlebu iang sajeroning saluran cerna ngléwati kerongkongan. Larva dadi cacing diwasa ing jero usus alus.[2] Tandha-tandha pen

PanyegahanBesut

Cacing mlebu ing awak manungsa kanti pira-pira cara. Isa léwat endhog, larva utawa panganan daging. Panyegahn lelara cacingan bisa kanti cara ati-ati anggoné mangan pakanan kang isih mentah utawa setengah mateng kususé ing panggonan ing ngendi sanitasi isih kurang. Masak bahan panganan ngati mateng.[2]

Cathetan sukuBesut