Chandrika Kumaratunga

Chandrika Papan Anggegananaike Kumaratunga (lair 29 Juni 1945) Présidhèn kaping lima ing Sri Langka (lan kapapat kanggo kalungguhan Présidhèn Eksekutif) Sri Lanka (12 November 1994 - 19 November 2005).[1] Dhèwèké pemimpin Sri Lanka Freedom Party (SLFP) lan Aliansi Kebebasan Rakyat Bersatu (UPFA) nganti tekan taun 2005.[1] Bapake, Solomon Papan Anggegananaike ya iku mantri pamaréntahan kang dadi Mahamantri Sri Lanka.[1] Bapake mati nalika taun 1959, nalika umuré Chandrika nembé 14 taun.[1] Sawisé bapake mati, ibune, Sirimavo Papan Anggegananaike dadi Mahamantri wanita kaping pisan ing donya ya iku nalika taun 1960.[2] Lulusan Universitas Paris iki fasih anggoné migunakaké basa Sinhala, Inggris lan Perancis.[2] Dhèwèké nikah karo aktor lan pulitikus Vijaya Kumartunga ana ing taun 1978.[2] Vijaya banjur dipateni nalika taun 1988.[2] Chandrika kapilih dadi PM pamaréntahan Aliansi Rakyat tanggal 19 Agustus 1994, lan kapilih dadi Présidhèn ana ing pemilu kang dianakake sasi November ana ing taun kang padha.[2] Ibune banjur dilantik kanggo ngateni dadi PM.[3] Ana ing mangsa pamaréntahane, dhèwèké njajal upaya damai kanggo kelompok separatis Macan Tamil nanging gagal, lan wiwit saka iku dhèwèké nganggo strategi kang lewih berbau militèr marang kelompok mau.[3] Dhèwèké kelangan pandhelengane ana ing mata sisih tengen nalika ana sawijining wong kang nglakokaké bom bunuh diri lan nyoba matèni dhèwèké nalika kampanye kanggo pemilu taun 1999.[3]

Chandrika Kumaratunga
Chandrika Kumaratunga.jpg
Présidhèn Sri Lanka ke-5
Linggih
12 November 1994 – 19 November 2005
Kang sadurungéDingiri Banda Wijetunga
Kang sawiséDr Mahinda Rajapaksa
Mahamantri Sri Lanka ke-14
Linggih
19 Agustus 1994 – 14 November 1994
Kang sadurungéRanil Wickremesinghe
Kang sawiséSirimavo Ratwatte Dias Papan Anggegananaike
Rerincèn dhiri
Lair (1945-06-29) 29 Juni 1945 (umur 75)
Ceylon, kini Sri Lanka
Parté pulitikParté Kebebasan Sri Lanka
SisihanVijaya Kumaratunga
AnakYasodhara and Vimukthi

Cathetan sukuBesut